lauantai 14. huhtikuuta 2007

Ardbeg tänään

Ardbeg. Kunnioitusta herättävä tislaamon nimi monelle harrastajalle. Itsekin kyseisen tislaamon tuotteisiin ihastunut. Tai ainakin ollut.

1997 Glenmorangie osti Ardbegin ja sen jälkeen onkin ollut havaittavissa mielestäni huononpaan suuntaan menevä kehityskulku. Omistumisen vaihtumisen Argbeg on tasaisin väliajoin julkaissut uuden omistajan ikeen alla tislattua viskiä; mm. Very young, Still young ja viimeisimpänä Almost there. Ajatus on mielenkiintoinen, julkaistaan parin vuoden välein uusi viski, joka on aina pari vuotta edellistä vanhempaa, kunnes lopulta (2.6.2007) julkaistaan uusi "alustava" Ten Years Old nimeltään "Mór Ardbeg" (limited edition ja pullon kokokin on hiukan normaalia isompi eli 4.5 litraa). Ihan virallinen uusi 10Y tullee 2008. Vanha 10 Y on lähes käsite, mitenkähän käy uuden. Niin, ajatus on hyvä. Mutta mitä nuo "young" versiot ovat oikeastaan tuoneet? Mielestäni ei mitään, mukava jatkumo mutta uutta? Ei kai nyt sentään. Jokainen tuote on lopulta ollut aika yllätyksetön, odotetunlainen tuote tuolta tislaamolta. Sitä itseään. Toki tuolla sarjalla on saatu kerättyä harrastajilta rahat pois mutta odotus uuden kympin suhteen on minulla laskenut melkein samaa tahtia. Jotenkin pelottaa, että uusi 10 Y ei ole sitä mitä pitäisi. Toivottavasti olen väärässä.

Niin, onhan Ardbeg tässä julkaissut toki muutakin; Uigedail ja Airigh Nam Beist (ja paljon muutakin). Mielesäni nämä ovat toimineet paremmin, ja varsinkin "the beastie" esitteli hienon sherryn ja savun liiton. Mutta kyseessä onkin vuoden 1990 tislaus.

Hups, edeltä voi saada käsityksen, että tuo "young"-sarja ei minulle maistuisi. Ei toki, mainioita tuotteita kaikki, mutta ovat mielestäni yllätyksettömiä ja turhan hypetyksen tuotteita.

Ei kommentteja: