sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Ja ruuan päälle?

Ruokaravintoloiden viskivalikoima saa välistä Viskisiepon ihmettelemään. Miksi tarjolla on aina se yksi (ja sama) mallasviski, mutta konjakkeja on hylly puolillaan? Ja jos erehtyy tarjoilijalta kysymään ruuan jälkeen, että mitäpä mallasviskiä sitä olisi tarjolla niin litania sisältää kaikki blendeistä alkaen.

Uskallan väittää, että yhä useampi asiakas voisi vakavasti harkita sen iän ikuisen konjakin tilalle myös hyvää mallasviskiä ruuan jälkeen (tai ennen). Hyvä mallasviski toimii ruuan jälkeen siinä missä konjakkikin, ja monesti jopa paremmin.

Ruokailun tulisi olla kokonaisvaltainen elämys, jossa alkupalat, pääruoka ja jälkiruoka (kahvi mukaan laskien) tulisi olla yhtenäinen kokonaisuus. Ei tarkoita nyt mitään tähtiluokan ravintolaa, vaan ihan kaikkia hyviä "soppakuppiloita". Mutta kun ei. Alkupaloihin on nähty vaivaa. Pääruoka tehty asiakkaan toiveiden mukaan ja sitten. Plääh. Ota viski "G" tai konjakki.

Ei, en tarkoita että ruokaravintolan tulisi hommata vähintään 40 mallasta hyllyyn tai olla kaupungin paras viskiravintola. Erikoisuuksiakaan ei tarvitsisi alkaa hommaamaan, vaan ihan peruskamaa. Sillä uskallan väittää ihan hatusta tempaisten, että noin kymmenen hyvin valitun mallasviskin avulla ravintola pystyisi tarjoamaan asiakkailleen todella paljon enemmän. Yleensähän konjakkejakin on vähintään kuusi tai enemmän. Jo tuolla valikoimalla (ja jopa vähemmällä) voitaisiin kattaa viskien pääasiallinen makukirjo (no niin, puritanistit kaivaa tässä vaiheessa tuoksuympyrää esille ja heristää sormea) ja tarjota vaihtoehtoa jopa aperitiivi ja jälkiruoka valikoimissa.

Ei määrä vaan laatu ja hyvin valittu kokonaisuus. Sillä pötkii pitkälle. Valitettavasti vain viskikultturi ei taida Suomessa olla vielä niin pitkällä, että viski vaarantaisi konjakin asemaa. Tuskin koskaan, sillä eihän Suomessa edelleenkään juoda muuta kuin suodatinkahvia, ei me opita uusia tapoja. Peräpohjola.

2 kommenttia:

Aki Aaltonen kirjoitti...

Suosittelen tutustumaan Porissa toimivaan Steak and Whisky House Galleen, ruokalistalla jokaisen ruoan perässä viskisuositus, muutenkin hyvä valikoima (vajaa 190 erilaista viskiä). Tällainen kun olisi joka paikassa...

Viskisieppo kirjoitti...

Tuo on jo erinomainen tapaus ja antaa toivottavasti hyvää esimerkkiä.

Mutta valitettavasti noita tapauksia ei ole montaa. Pääpointtini oli, että jos on edes muutama (~10) mallas hyllyssä niin alkuun ja loppuun on enemmän valintaa sen iänikuisen konjakin tilalle.

Tuollaisia Porin tapauksia eivät tietenkään kaikki paikat voi olla, eikä pidäkään. Monipuolisuus on kuitenkin rikkautta.