perjantai 20. maaliskuuta 2009

Musta lammas, luokkansa priimus vai mikä sekasikiö?

Miten tulisi suhtautua tislaamon Distillers-editioniin, indy-pullotteeseen tai poikkeavaan yksilöön? Onko viski aina suhteutettava tislaamon muihin tuotteisiin vai voiko viski olla oma yksilönsä ilman menneisyyden glooriaa tai painolastia?

Miten siis tulisi suhtautua viskiin joka poikkeaa tislaamon "mainstreamista"? On olemassa tislaamojen omia pullotuksia (OB), jotka poikkeavat "peruskaurasta", kuten Taliskerin Distillers Edition, tai Indy-puolen pullotuksia, jotka eivät seuraa tislaamon peruspullotusten "suuntaviivoja". Onko oletusarvoisesti linjasta poikkeava viski siis huono tai epäkelpo? Tähän muuten törmää minun mielestäni usein. Usein olen huomannut jotain "special editionia" kehuttavan, mutta sitten todettavan, "...mutta poikkeaa tislaamon perustasta niin ei....". Miksi melkein kehutaan mutta sitten vedetään matto alta?

Samaan aikaan toisaalta hyväksytään tislaamon peruskaurassa vaihtelua, jopa kehutaan sitä. Ardbeg 10Y. Sen eri L-koodein takaa paljastuu toisistaan poikkeavia pullotuksia. Olen kuullut asian suhteen kehumista ("...hienoa, että tislaamo uskaltaa...") mutta myös kritiikkiä ("...tuotteen ei tulisi vaihdella saman nimikkeen alla..."). Minusta molemmat näkökannat hyviä ja perusteltuja. Totuus tai oikea mielipide? Äh, se ei ole Viskisiepon sanottavissa tai edes kommentoitavissa.

Onko pullotetta aina verrattava tislaamon ehkä parhaimpaan tuotteeseen tai tislaamon "main stream" -kamaan? Minusta EI (ja tämä on siis Viskisiepon henk. koht. mielipide)! Minusta kutakin viskiä tulisi arvioida omana kokonaisuutenaan. Totta kai "special edition" on erilainen kuin se peruskaura koska, mitä järkeä sitä olisi muuten tehdä. Totta kai Indy-puoli pullottaa poikkeavia pullotuksia, vai onko mieltä pullottaa juuri sitä samaa tasoa kuin tislaamo? Miten siinä sitten erotaan massasta? Viskisieppo pyrkii (parhaansa mukaan) kohtelemaan jokaista uutta viskiä/versiota omana yksilönä. Onko tämä yksilö hyvä vai ei? Ja jos se on hyvä, niin mitä sitä turhaan huonontamaan sillä että se ei ehkä seuraa täysin tislaamon "perustyyliä". Ja eihän kaikilla tislaamoilla ole edes välttämättä perustyyliä. Niin, ja totta kai, jos yksilö on omasta mielestä huono niin sitten on.

[edit: pari korjausta ja pikkulisäys loppuun]

1 kommentti:

aaglo kirjoitti...

Hei! Hyvä kirjoitus.

Ehkä siksi tulee verrattua noita erikoispullotteita "alkuperäisiin" siksi, että niistä automaattisesti odottaa samoja piirteitä kuin vakiotuotteissa on. Mutta totta puhut, se on ehkä aiheetonta arvostella juomia sen mukaan, kuka ja miten ne on valmistettu.

Tunnustan itse syyllistyväni tällaiseen toimintaan. Varsinkin silloin, jos vakiotuote on mielestäni erinomaista ja erikoistuote ei ole yhtä hyvää. Kuinka siis oppia arvostelemaan juomia ilman ennakko-odotuksia? Pyydetään jotakuta muuta kaatamaan jotain viskiä lasiin (tietenkin kertomatta mistä juomasta on kyse), ja sitten vaan rohkeasti kommentoimaan. :)