tiistai 10. maaliskuuta 2009

Ohjeistus

Miten viskiä tulee nauttia? Tuo ikuisuuskysymys nostaa päätään tasaisin väliajoin. Mikä on siis oikea tapa ja mikä on väärä? Viskisieppo kokeilee löytää absoluuttisen tavan nyt, niin voidaan lopettaa spekulointi kerralla.

Aloitetaan veden käyttämisestä viskissä. Jos viski on 40-46 %, vettä ei tule lisätä viskiin missään vaiheessa. Paitsi jos niin haluaa tehdä kun kirjoittaa nuotteja ylös. Tai tietysti jos viski on mukana vaikkapa juusto-viskitastingissä, jolloin laimentamalla se saadaan sopimaan juuston kanssa paremmin. Eli vettä ei saa lisätä muuten kuin tarvittaessa ja kun haluaa. Tämä selvä. Mites tynnyrivahvuiset? No niihinhän totta kai pitää lisätä ja miedontaa lähelle 40%:n pitoisuutta. Ja sitten siis lisätä lisää edelliset poikkeustapaukset huomioiden. Niin ja vettä ei saa siis lisätä CS-viskeihin jos ei halua (tärkein poikkeus). Ai jäätynyt vesi? Bourboniin se tulee laittaa ehdottomasti jos haluaa.

Lasi. Viski juodaan lasista (eri materiaalit mukaan lukien) tai pullonsuusta. Jos käytetään lasia, on sen oltava ehjä, että nautiskelun aikana ei tule haavaa ja viski pysyy lasissa silloin, kun sitä ei kaadeta suuhun. Lasin muodolla on kanssa tärkeä merkitys. Suositeltavinta on, että lasin suuaukko on ylöspäin, ainakin silloin, kun siitä ei kaadeta suuhun (suuhun kaataminen on muuten keskeinen tehtävä). Lasilla on siis hyvin tärkeä merkitys. Tulppaania en suosittele, sillä kukasta voi irrota aromeja viskiin, eikä nesteen pysyminen kukassa ole varmaa. Konjakkilasikin on brändätty.

Sylkeminen. Lasiin ei syljetä (pulloon vielä vähemmän)! Se ei ole hygieenistä ja on jopa vastenmielistä. Ja mitä tulee viskin sylkemiseen suusta, niin ei mielellään lattialle. Sitä varten on vessanpönttö (joka voi olla tarpeen jos edellisenä iltana on innostunut maistelemaan liikaa sylkemättä) tai omat kipot. Niin ja viskiä ei tietenkään tule sylkeä ollenkaan jos ei halua, ja jos haluaa, niin sitten haluaa ja sylkee (mutta ei edelleenkään syljetä lasiin). Ei mutta kamalaa, viskissähän on muuten alkoholia ja eihän siitä saa nauttia. Äkkiä, sylje se pois (tai nielaise ettei kukaan huomaa)!

Nuo ohjeet toimivat Viskisiepolla aika hyvin. Täydennyksiä/poikkeuksia otetaan vastaan.

2 kommenttia:

aaglo kirjoitti...

Hyvät on ohjeet! Näillä mennään.

Viskiä myös otetaan ainoastaan lääkkeeksi. Paitsi silloin, jos ei ole sairas. Silloin sitä otetaan niin kauan kunnes sairaus iskee, ja vasta sitten sitä voidaan ottaa lääkkeeksi. Ellei halua odottaa, kunnes on terve. Mutta sairaana tehdyt päätökset voivat olla huonoja, joten silloin suositellaan neuvoa antavaa.

Nimetön kirjoitti...

Ohjeet olivat kyllä upeat. Kiitos näistä, näillä pärjään mahtavasti :)