perjantai 10. huhtikuuta 2009

WT97 - Lukijalle

29.5.- 8.6.1997 VISKIMATKA

Jussin ja Tapsan 25 - vuotistaiteilijamatka
viskin ihmemaahan Skotlantiin.Lukijalle

Kädessäsi ei ole mikä tahansa kirja, vaan se on ainutlaatuinen suomenkielinen kuvakertomus kahden kaveruksen matkasta Skotlantiin viskejä maistelemaan. Matka tehtiin alkukesästä 1997 ja tarkoituksena oli juhlia 25 vuotta kestänyttä ystävyyttä.

Reissu oli ollut kummankin mielessä jo pitemmän aikaa. Sitä suunniteltiin tasan yksi ilta, jonka lopputulos oli, että minkäänlaisia suunnitelmia ei kannata tehdä. Jäähän siten vapaammat kädet reissailla sinne missä maisemat ja muut kiinnostavat kohteet näyttävät mielenkiintoisimmilta.

Varmin tapa saada matkastaan kiireinen ja kaavaan sidottu, on tilata kaikki majoitukset etukäteen. Tämän virheen teimme ensimmäisen yön majoituksen kohdalla. Arvelimme, että on parempi varmistaa ensimmäinen yöpaikka, koska lento­koneemme saapuisi vasta puolenyön aikaan perille ja olisi varsin ikävä kierrellä keskellä yötä ympäri Skotlantia vapaata hotellia etsien. No niitä vapaita hotelleja kohdattiin lukematon määrä, kun etsimme omaa hotelliamme. Sen siitä liiasta suunnittelusta saa.

Näin kirjantekijän kannalta ajatellen jäi liian monta valokuvaa ottamatta, mitkä tarinan vuoksi olisi ollut mukava sivuille saada. Mutta ovathan nämä ottamattomat kuvat tekijöiden mielessä. Saattaa olla, että ne haalistuvat nopeammin kuin kirjan kuvat. Ne ovat kuitenkin osa matkan historiaa ja siksi itse kirjailijoita kannattaa ja saa haastatella, jos asia enemmän kiinnostaa.
Suurin ihmetyksen aihe kirjan synnyn kannalta on, että kaksi tällaista patalaiskaa ukkoa sai aikaan näin hienon opuksen. Jotta saataisiin esipuheelle kaunis loppu, niin kiitetäänpä vielä näin kirjallisesti matkaamme hyvin suhtautuneita ikuisia tukijoitamme Ullaa ja Sirkkaa.

Jussi ja Tapsa

Ikiajoista asti ei ole ollut kahta polkua
perille päässeet ovat kaikki kulkeneet samaa tietä
Zenrin


Ajoreittimme. Kokonaisajomatkamme noin 1500 km.

Ei kommentteja: