perjantai 10. huhtikuuta 2009

WT97 - Viskisiepon johdanto kirjaan

Viskisiepon mielessä oli ollut jo useamman vuoden ajan toive saada Whisky Tour 1997 -kirja luettavaksi uusille harrastajille, onhan sitä usea henkilö toivonut pääsevänsä lukemaan. Eikä myöskään vähiten siksi, että kyseessä on myös ensimmäinen suomalainen viskikirja. Onneksi se nyt tuli mahdolliseksi.

Kirjan digitaalista versiota ei ollut enää saatavilla, joten aluksi kirja piti skannata. Useampi ilta tulikin vietettyä skannerin äärellä ranteet valkoisina kirjaa lasipintaa vasten painaen. Sen jälkeen tekstintunnistusohjelmalla teksti oli tunnistettava. Täydellisiähän nuo ohjelmat eivät ole, joten sitten oli vuorossa tekstin oikoluku. Olen pyrkinyt lukemaan tekstin rauhassa, ajan kanssa, eli tekstin pitäisi olla sanasta sanaan sama kuin kirjassa. Jos näin ei ole ja virheitä löytyy, syvät pahoitteluni!

Tapiolle ja Juhanille suuri kiitos alkuperäisistä matkakuvista digitaalisina. Kuvien laatu ei siis joutunut kärsimään skannauksessa. Muutama muu kirjan kuvituksessa käytetty kuva on jouduttu skannaamaan.

Blogissa en pysty seuraamaan täysin kirjan ulkoasua ja olenkin saanut luvan ottaa tiettyjä vapauksia ulkoasun ja järjestyksen suhteen. Tarkoitukseni on silti pyrkiä seuraamaan kirjan tunnelmaa mahdollisimman hyvin. Järjestyksen suhteen teen heti poikkeuksen tuomalla kirjan lopusta karttakuvan ajoreitistä nähtäville heti alkuun. Näin pysytään ehkä paremmin kartalla.

Kirjan oikoluku on tätä kirjoitettaessa vielä hiukan kesken. Työ on kuitenkin sen verran pitkällä, että alan julkaista kirjaa pikkuhiljaa. Pyrin julkaisemaan jutun joka viikko, mutta blogiin sopivan version työstäminen vie yllättävän paljon aikaa. Toivon kärsivällisyyttä niin sinulta lukija kuin itseltänikin. Muista myös, että kuvia klikkaamalla saat nähtyä ne suurempina.

Itse nautin kirjan lukemisesta uudelleen sekä tästä pikku projektista. Ilman viskiä siitä ei olisi tullut mitään, sillä sen verran nautinnollisesti kirja kertoo tuosta jalosta juomasta. Suosittelen siis ottamaan tilkan hyvää viskiä vierelle lukutuokion ajaksi, tai ainakin varautumaan sen hakemiseen kesken parhaimman lukuhetken.

Lopuksi todella suuri kiitos Juhanille ja Tapiolle kirjasta ja luvasta julkaista tämä kaikkien luettavaksi!

Sláinte!

Ei kommentteja: