maanantai 18. toukokuuta 2009

WT97 - Viskikertaus

Tässä kappaleessa käydään läpi merkki merkiltä matkalla maistetut Single Maltit.

(Viskisiepon huomio: Maistelumerkinnät alkavat todella vasta seuraavassa kappaleessa...)

Arvostelu tehtiin siten, että ensin maistettiin viski ja välittömästi kirjattiin makutuntemus muistiin. Vasta kun molemmat olivat maistaneet samaa viskiä, tulosta verrattiin. Poikkeamia tällä menetelmällä saadaan, mutta niin oli tarkoituskin. Emme etsineet absoluuttista totuutta emmekä paremmuusjärjestystä, vaan omaa makuelämystämme. Kuitenkin on mukava verrata, miltä sama juoma kaverista maistui.
Kun luet näitä arvosteluja, niin muista, että huonoksi kutsuttu viski ei tarkoita sitä, että se on epäkelpoa tavaraa ja siten juomaksi kelpaamatonta. Single Malt on aina hyvää. Tässä joukossa se vain ei vertaistensa kanssa sijoittunut terävimpään kärkeen.
Aluksi on kuitenkin syytä kerrata viskien jaottelu alueittain ja raaka-aineet joita valmistuksessa käytetään.

Lowland Malt Whiskies

Valmistetaan Etelä-Skotlannissa, joksi luetaan alueet jotka jäävät kuvitteellisen linjan Dundee - Greenock alapuolelle. Tämä alue tuottaa viskejä, joissa maitaan pehmeys ja viskin keveys on tyypillisempää kuin muiden alueiden viskeillä. Ei Highlandin viskeille ominaista turpeisuutta, suolaisuutta ja merimäisyyttä.

Campbeltown Malt Whiskies

Valmistetaan niemimaalla nimeltään Mull of Kintyre, Skotlannin länsirannikolla.
Nykyisin vain kaksi (ennen yli 30) tislaamoa, joista Springbank tuottaa kahta erilaista Single Maltia. Vaikka alueella tehdään vain kolmea eri viskiä, pidetään sitä silti yhä omana alueenaan, jonka viskeillä on täysin oma luonteensa.

Highland Malt Whiskies

Valmistetaan Pohjois-Skotlannissa, joksi luetaan alueet jotka jäävät linjan Dundee - Greenock yläpuolelle. Varsinkaan mantereen puolella sijaitsevalle muutamalle länsiosan tislaamon viskille on vaikea määrittää mitään yleistä luonnetta. Ehkä pyöreä, kuiva ja vain hieman savuinen. Pohjoisimpien tislaamojen viski on maultaan selvästi kanervainen, mausteinen, luonnekas johtuen luultavasti paikallisesta maaperästä ja meren äärellä sijaitsevista tislaamoista.

Speyside Malt Whiskies

Valmistetaan River Speyn laaksoalueella, joka on mallasviskitislaamojen sydänmaata. Tämä alue, Inverness ja Aberdeen kaupunkien välillä, ulottuu graniittisilta Grampian vuorilta alas viljaville alankomaille. Alueella virtaa monia jokia, joista suurin on River Spey. Tunnettu on myöskin sen sivuhaara River Livet. Vaikka nämä viskit tulevat Highlandin seudulta, niin tislaamojen keskittymä j a erityiset ilmastolliset olosuhteet tekevät viskiin oman tunnistettavan luonteensa ja luokitellaan omaan kategoriaansa, joka erottaa ne Highlandin muista viskeistä.
Viskit tunnetaan monimuotoisuudestaan ja jalostuneesta savunmausta. Mainittava on vielä se, että River Livet on niin tunnettu, että sen nimeä lainataan viskeihin, joiden tislaamot saattavat sijaita kaukanakin sen jokilaaksoissa. On vain yksi ainoa oikea - The Glenlivet.

Islay Malt Whiskies

Valmistetaan Islayn saarella. Suurin viskisaari, jota tuuli, sade ja meri pieksää. Viskit maultaan syvän turpeisia, savuisia ja vahvan makuisia viskejä.

Viskin makuun vaikuttavat tekijät

Vesi
Jokaisella tislaamolla on oma vetensä ja yleensä se on täysin käsittelemätöntä. Matkan aikana saimme nähdä useamman tislaamon vesialtaan, joka oli vain luonnon lampi tai maahan kaivettu isompi kuoppa. Veteen makunsa antavat niin maaperä, josta se nousee ja kerääntyy, kuin alueet joiden läpi se virtaa. Esimerkiksi Highlandin alueella useimman tislaamon vesi nousee graniittisesta maaperästä ja virtaa läpi turpeisten nummimaiden. Ja vettähän käytetään useassa prosessin vaiheessa " viljan liotuksessa ja uuttamisessa, joka edeltää käymistä ja tislausta. Jotkut tislaamot ovat peräti sitä mieltä, että he saavat paremman täyteläisyyden, jos valmiiseen viskiin sekoitetaan hieman tätä vettä, samalla viskin voimakkuutta alentaen.

Kallioperä
Osan vedestä uskotaan kulkevan matkallaan pinnalle satoja vuosia. Samalla se suodattuu ja saa oman makunsa. Vanhin peruskallio löytyy alueelta, joka tuottaa veden Bruichladdichin ja Bowmoren tislaamoille. Se on muodostunut noin 600-800 miljoonaa vuotta sitten ja tekee veden raudanmakuiseksi. Highlandin vuoristojen graniitti tekee veden taas pehmeämmäksi. Koillisen hiekkakivi antaa tukevan ja vahvan perusmaun viskiin kuten esim. Gragganmoressa.

Lumi
Highlandin huippuja peittää lumi, joka sulaessaan noruu puroina läpi kalliohalkeamien ja muodostaa pieniä jokia, kuten Livet ja Fiddich, jotka lopulta yhtyvät Speyhin. Tätä lumen sulamisesta tullutta vettä löytyy useimmista viskipulloista.

Maaperä
Maaperä ei vaikuta ainoastaan veteen vaan myös turpeeseen. Jos mallastus tehdään omalla tislaamolla, (kuulemma jotkut tislaamot tilaavat kaikki ohransa mallastukseen erikoistuneilla tehtailta) niin silloin käytetään paikallista turvetta kuivaukseen. Turve-esiintymien iällä, niiden ruohoisuudella ja kanervaisuudella on oma vaikutuksensa viskin makuun.

Ohra
Skotlannissa kasvaa eräs maailman parhaista mallastukseen sopivista ohrista. Tämä johtuu pitkistä kesäpäivistä ja viileistä tuulista. Lyhytvartisena se pysyy pystyssä tuulellakin ja kypsyy aikaisin tuottaen pähkinäisen, rikkaan maun. Suuret tuotantomäärät uhkaavat kuitenkin ohran laatua, josta on jo saatu ensimmäiset huolestuttavat merkit. Macallan tislaamo kokeili kandella eri ohralla - perinteisellä ja uudella. Toinen viski oli maultaan ohut, ruosteinen ja melkein metallinen. Arvata saattaa kummasta ohrasta tämä toinen oli.

Lämpötila
Sijainti pohjoisella pallonpuoliskolla saa aikaan lähdeveden matalan lämpötilan. Kun hyvin kylmää vettä käytetään tisleen jäähdytykseen ja ympäristön lämpötila kypsytyksen aikana on alhainen, niin viskistä tulee maultaan erityisen rikas ja puhdas.

Mikroilmasto
Vaikka samanlaista hiivaa käytetään (yleensä ale-tyyppi) kaikissa tislaamoissa, jokainen käymishuone on erilainen. Erot syntyvät erilaisista astioiden materiaaleista (puu, jolla on oma mikroeliöstönsä tai metalli).

Ilma
Ilma on erittäin merkittävä tekijä. Kun tynnyrit hengittävät, ne hengittävät paikallista ilmaa. Tämä vaikutus näkyy erityisesti tislaamoissa, jotka ovat meren rannalla. Usein niiden kypsennysvarastot ovat veden rajassa, jolloin aallot huuhtelevat varastojen perustuksia. Näin joihinkin viskeihin tulee suolainen, merenomainen luonne.

Lyhenteiden Selitykset.

c = closed
d = dismantled / demolished
m = maltings only
n = new
J = years old

Ei kommentteja: