sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Kaikenlaista

Hups, edellisestä höpinästä yli kuukausi. Sitä se teettää kun on kiire koko ajan ja viskit jäävät liian vähälle huomiolle.

Suomi sai taas uuden oman pullotteen. BenRiach tyrkkäsi Alkoon PX-lopetellun version. Viskisieppokin arpoi hetken mutta meni ja lankesi eli osti pullon. Ekan maistelun jälkeen menin ja avasin edellisen Suomi-Brenkun vierelle todetakseni, että taisipa BenRiach tyrkätä markkinoille vähemmän laadukasta lopetusta. Kumpikaan pullote ei Viskisiepon mielestä, ainakaan Alkon hinnoilla, ole hintansa arvoinen. Hienoa, että saamme tänne "vain Suomen markkinoille tehtyjä versioita", mutta laadun tulisi olla kanssa jonkin verran korkeammalla. Vai onko Suomi mukavan pieni takapajuinen markkina-alue, jonne "vähemmän onnistuneet" versiot voi tyrkätä. Menihän kai edellinen Suomi-pullote kuin kuumille kiville?

Skotit saivat sitten uuden laidansäädännön viskeille. Mielenkiintoisia yksityiskohtia muutama. Esimerkiksi "Pure Malt" sanayhdistelmän käyttö on jatkossa kielletty. Pala historiaa menee siinä kylmän markkinoinnin edessä roskakoriin. Viskisieppoa on jo kauemman aikaa häirinnyt "vatted malt" nimikkeen poistuminen ja sen korvaaminen "blended malt" -nimikkeellä. Minusta tuo uusi ei ole niin hyvä ja itse asiassa helpommin sekoittaa "sen-perus-blendin" ja blendatun maltin. No, näillä mennään.

Viskisieppo on laiska eikä viitsi selata omaa "höpinäarkistoaan" tarkemmin. Muistelen joskus valittaneeni, että joka tislaamo alkaa tuottaa koko kirjoa ja viskien erot, ainakin alueiden suhteen, häviävät. Niin taitaa jatkua edelleen, kun Lowlandiltä tulee peated-viskiä ja Islaylta non-peated versioita ja Speysidelta kaikkea mahdollista. Samaan aikaan laissa määriteltiin Skotlantiin eri tuotantoalueet (kuten ollut ennenkin). Onko noille alueille enää tarvetta? Onko alueilla enää omaa "tyyliä", johon alue jaottelua tarvitaan?

Usein myös puhutaan distillery characterista. BenRiach, itse en sitä enää löydä/havaitse/ymmärrä kaiken maailman lopetteluiden ja peated/richly peated versioiden sekamelskassa. Ja mikä on tislaamon ominaispiirre? Tuleeko se tislauksesta vai kypsytyksestä vai mistä? Aberlourin A'bunadhia maistellessani rinnakkain OMC:n Advanced Sample Caskin kanssa, ei minun nokkani olisi osannut summassa sanoa niitä saman tislaamon tuotteiksi.

Syksy on pimeimmillään ja ulkona puhaltaa kylmä tuuli. Nauttikaamme siis viskiä kohtuudella ja annetaan pienen tilkan lämmittää. Joulu on tulossa, eli muistakaa olla kilttejä, että lahjat eivät rikkoonnu matkalla kotiin.

Ainiin, Suomen Mallaswhiskyseura täytti 11 vuotta Marraskuun loppupuolella. Lasillinen myös seuralle.

Ei kommentteja: