keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Katsahdus menneeseen

No niin, vuosi alkaa olla takana joten Viskisieppo ajatteli tehdä pienoisen katsauksen menneeseen vuoteen omalta osaltaan.

Edellisen vuoden lopussa toivoin viskifestivaalia Suomeen. Vielä ei sitä näkynyt, joten toivotaan sitä seuraavalle vuodelle taas. Jos tarpeeksi usein jaksaa toivoa niin kai se joskus sieltä tulee. Toivoin myös suvaitsevaisuutta viskirintamalla, ja uudistetaan sekin, sillä viski on aina hyvää, jos se omassa suussa siltä maistuu ja jos toisesta se on vähemmän hyvää, niin sitten se on. Pahaa Single Malt -viskiä tuskin on? Tai no, unohdetaan ne sillitynnyrit...;-)

Vuoden aikana yritin aloitella maistissa -osiota, mutta pakko myöntää, että jäi vähän liian vähälle huomiolle. Muutamia yrityksiä tuli tännekin laitettua ja usea jäi vain luettavaksi omaan Ö-mappiin.

Whisky Tour 97 kirja veikin sitten huomion maaliskuun alusta. Urakan alku oli loistava, mutta loppua kohti tahti alkoi hiipua uhkaavasti. Viskisieppo ehkä hiukan aliarvioi urakan koon, mutta sisulla ja viskillä siitäkin selvittiin. Toivottavasti siitä oli iloa lukijoille, sillä itse pidin sen lukemisesta jälleen. Olen erittäin kiitollinen alkuperäisille kirjoittajille luvasta laittaa se kaikkien luettavaksi.

Loppuvuotta kohden Viskisiepon maistelut alkoivat suuntautua entistä enemmän Jenkki-viskien suuntaan. Single Malttien kohdalla tuli kai "motivaation" puute, sillä mitään selkeästi uutta makumaailmaa ei tullut vastaan, vaikka loistavia kokemuksia niistäkin yhtään niitä siis vähättelemättä. Siispä oli taas aika lämmitellä kunnon liekillä vanha rakkaus bourboneita yms. kohtaan, ja onnistuneiden maisteluiden kautta kiinnostus jenkkejä kohtaan on kasvanut lisää. Toki Bowmore -tasting oli tällaiselle harhaoppineelle myös "uutta".

Alko nosti hintoja, ei siis uutta kotirintamalla. Hinnat pääasiassa aika suolaisia. Muutamia ihan hyväkin pullotteita hyllyille ja yksi vain Suomen markkinoille. Oliko mitään uutta tai mullistavaa tuolta osastolta? Eipä tule mieleeni.

Huono-onnisuus. Viskisiepon poikaset kantoivat tarhasta sen verran hyvin viskille vastustuskykyisiä pöpöjä kotiin, että laskujeni mukaan ainakin 5 tastingiä jäi pöpöjen takia väliin. Ei noita muutenkaan liiaksi ole, eli aika paha vuosi tuon suhteen. Hyvää onnea, sitä siis tarvitaan ensi vuodelle.

Virtuaalinen Viskiforum on edelleen se suomalaisen viskisiepon ykköspaikka virtuaalimaailmassa tavata muita peräpohjolan hurahtaneita. Selkeästi havaittavissa pientä sukupolven vaihdosta, kun moni vanha parta on vähentänyt kirjoittelua uusien nimimerkkien vallatessa palstatilaa. Luonnollista kiertokulkua, mutta toivottavasti vanhempi kaarti jaksaa edelleen kirjoittaa arvokasta luettavaa.

Suomen Mallaswhiskyseura porskuttaa edelleen vahvasti, ja varsinkin seuran aktiivijäsenille suuri kiitos viskikulttuurin edistämisestä Suomessa.

Eipä muuta kuin lasit ylös, tuoksut nokkaan ja siemaisu kurkusta alas.

Kiitos lukijoille ja Hyvää Viskivuotta 2010!

Ei kommentteja: