keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kilchistelyä 3 y.o

Islayn uusin tulokas, Kilchoman, tyrkkäilee uutta versiota markkinoille sen minkä ehtii, viimeisimpänä Spring Release. Viskisieppo sai vasta nyt aikaiseksi maistella nuo kaksi ekaa julkaisua rinnakkain. Mikäpä sopivampaa tehdä maistelut 3.y.o viskeillä synttäreiden kunniaksi.

Odotuksia sinällään ei ollut, sillä kumpaakin oli tullut maisteltua erikseen ja onhan verkko pullollaan maistelunuotteja ja arvosanoja.

Eipä noissa, kuten arvelin, kamalia eroja ole. Inauguralissa savu hyökkää aika pistävänä esiin ja maku on, hmm, aika makea. Autumn Releasessa puolestaan savu on huomattavasti pehmeämpi, mutta edelleen hyvin selkeästi esillä. Se sulautuu hitusen paremmin makeuteen, mutta tässäkin maku on aika makea (ei kuitenkaan yhtä paljon kuin edellisessä). Kumpikin on Viskisiepon makuun ehkä liian makeita. Lisäksi Autumn Releasessa tuli pitkästä aikaa tuttu tuoksu toisesta 3 y.o viskistä, McCarthy's Oregon Single Maltista (nuotteja menneisyydestä). Tuo tuoksu yhdistyy minulla palaneeseen ruutiin, johon on sekoittunut aseöljyä. Siinä, missä se on McCartyssä hyvin selkeä ja tekee siitä erottuvan hyvällä tavalla, tässä se minusta sotkee. Sama aromi, eri tulos.

Jos mietin kumpaakin omana viskinään, niin eipä säväytä yhtään eikä tarvetta ostaa ainakaan "herkuttelutarkoituksessa". Jos mietin niitä kolmevuotiaina, niin ainoa mikä asiaa parantaa tällöin on se, että toivottavasti he kypsyttävät tisleitään vielä lisää. On siellä paljon lupaavia aineksia, mutta kyllä tislaamon new make -samplet lupasivat Viskisiepolle paljon enemmän. Herää kysymys, olisikohan puhdas bourbon-kypsytys ollut parempi. Täytyy myöntää, että yllättää monet hyvin korkeat "arvosanat" joita verkosta löytyy, mutta makuasiotahan nämä on. Ja muiden arvosanoihinhan toki tulee aina suhtautua tietyllä varauksella.

Jos, lukemieni arvioiden mukaan, Spring Release on hyvin lähellä näitä niin herää kysymys onko kyseessä pelkkä rahastus. En oikein näe, ketä tuo uusi versio oikein palvelisi.

Ei kommentteja: