perjantai 30. huhtikuuta 2010

Lasilliset Jimin ohjauksessa

Viskisieppo pääsi osallistumaan Jim Murrayn vetämään viskien maistelutilaisuuteen kun herra kävi Suomessa pyörähtämässä. Todella hienoa, että tuon tasoinen viskipersoona saatiin tännepäin ja hienoa myös se, että suomalainen media huomioi tuon. Minkälainen ilta sitten oli? Hiukan Viskisiepolla jäi kaksijakoinen olo.

Ilta keskittyi Ballantine'sin blendeihin, ja mukana oli muutama singlekin. Tasting vedettiin lähes sokkona. Toki tiedossa oli, että joissain laseissa on em. blendit, mutta muutamat lasit olivat täysin tuntemattomia.

Jimin tuntemus viskialalta on kiistatta äärettömän laaja, sitä tuskin on kieltäminen, mutta samalla hänen ehkä ehdottomuus, ja jopa besserwissermäisyys alkoi ärsyttää. Vaikka hän useaan otteeseen mainitsi, että antaa viskien puhua puolestaan, hän kuitenkin piti langat todella tiukasti omissa käsissään. Kysellessään paikalla olijoiden näkemyksiä viskeistä, hän aika suoraan jätti omaan arvoonsa ne kommentit, jotka eivät hänen mielestään olleet "oikein". Toisin sanoen tuli tunne, että vain hänen antamat makuarviot ovat oikein. Lisäksi hän alussa "morkkasi" lehdissä olevia muiden maistelunuotteja. Tuollainen ehdottomuus, varsinkin kun kyseessä ovat makuasiat, ihmetytti.

Hän toi myös hyvin selkeästi esille mielipiteensä viskin värjäämisestä, jäiden käytöstä ja veden lisäämisestä. Kaikki nuo ovat ehdottomasti kiellettyjä! Jälleen esimerkki ehdottomuudesta joka hiukan ihmetytti, vaikka itse jaankin osittain osan noista näkemyksistä hänen kanssaan.

Tastingin yhteydessä hän sanoi, kuinka pitää maistella. Ei niinkään ohjannut vaan sanoi. Toki hänen tapansa maistella on varmaankin "OK" kun arvioidaan viskejä, mutta en minä silti ala olemaan "kala kuivalla maalla", kun ravintolassa haluan nauttia lasillisen. Samoin tastingissä tulee sylkeä. Aina. Jos nielet, tulet humalaan ja arviointikykysi huononee lasi lasilta. Totta, viskeissä on alkoholia ja alkoholi sumentaa arvostelukykyä mutta silti. Ymmärrän kyllä, että jos työkseen arvioi viskejä, on se tehtävä totaalisen tosissaan ja eihän kenenkään maksa kestäisi niitä määriä mitä hän maistelee. Mutta sopiiko tuo tapa "tavalliselle harrastajalle", kun menee pieneen tastingiin ravintolaan? Jokainen tehköön kuten parhaaksi näkee, mutta toivon, etteivät sylkykupit tule pakollisiksi seuran tilaisuuksissa.

Hän myös täysin ehdottomasti kielsi viskin nauttimisen ruuan kanssa. Siis yhdistää viskiä ja ruokaa. Miksi? Hänelle viski on, ainakin sen kuvan sain, niin pyhä asia, että se on nautittava vain ja ainoastaan sellaisenaan ja oikein. Viskisieppo ei jaa tuota näkemystä hänen kanssaan. Viski on nautintoaine, jota voidaan nauttia sellaisenaan, mutta miksi ihmeessä ei voisi luoda viskiä hyväksi käyttäen uutta nautinnollista hetkeä? Vaikkapa nauttien hyvää viskiä sushin, suklaakakun tai juuston kanssa.

Tilaisuudessa Jim kertoi monia mielenkiintoisia juttuja markkinoinnista ja mm. sherry-tynnyreistä. Nämä jutut olivat tilaisuuden parasta antia. Jim on myös selkeästi show-mies ja pääosion pidin hänen persoonallisesta tavastaan vetää tilaisuus. Mutta tähän persoonalliseen tapaan kuuluvat hänellä myös "härskit" jutut. Pari ekaa vielä nauratti, mutta lopulta jatkuvat viittaukset "ties-sun-mihin" alkoivat jo häiritä. Tuli tunne, että tuolla ylimääräisellä hän teki tilaisuudesta hyvin "leppoisan" ja epämuodollisen mutta samalla sen avulla piilotti sen ehdottomuuden, jota jakoi kuulijoille.

Maistelussa tuli pari mukavaa "ylläriä" huomatessani, kuinka etukäteistieto juomasta usein ohjaa "tietämättäni" maistelua. Toki tuon vaikutuksen olen huomannut ennenkin, mutta oli mukava huomata uudelleen. Usean viskin kohdalla en jakanut samaa näkemystä hänen kanssaan, makuasioista kun on kyse. Mutta eihän minulla, pienellä Viskisiepolla, voikaan olla niin harjaantunut, oikeaoppinen makuaisti kuin hänellä. Eli nyt siis pitää varmaan alkaa maistelemaan niitäkin, mitkä eivät omassa suussa maistuneet hyviltä kun ne ammattilaisen mukaan ovat lähellä täydellisyyttä. Eiköstä juu?

LISÄYS: Suuri kiitos Pernod Ricardille hänen saamisesta Suomeen ja suuri kiitos, että oli mahdollisuus osallistua tilaisuuteen! PR:n puolelta kaikki toimi loistavasti, eikä napinani kohdistu heihin millään tavalla!

1 kommentti:

Markku kirjoitti...

Jimppa on kyllä mielenkiintoinen tyyppi. Onhan hänen kirjansakin viskiraamattu ja kaikkihan tietää mitä raamattu on täynnä. Sääntöjä!
Herraan pitää suhtautua omalla tavallaan ja ottaa sieltä hänen "suuresta viisaudesta" se tieto minkä tarvitsee ja suhtautua hänen mielipideasioihin mielipideasioina (vaikka hän väittäisikin niitä säännöiksi).
Itse en ainakaan ymmärrä ihmisiä jotka hirveästi hirmustuu hänen toimistaan, jos on eri mieltä niin tehköön kukin oman kirjansa, tai vaikka blogin!
Kai se herran menestys tietysti potuttaa, jos sattuu olemaan eri mieltä (tosin en sitäkään ymmärrä miksi sen pitäisi potuttaa).


Täysin muusta aiheesta (melkein)

http://juomaloki.blogspot.fi/