sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Punarinta ennen ja nyt

Kun nyt Viskisieppo pääsi vauhtiin irlantilaisten viskien kanssa, niin jatketaan samalla saarella. Redbreast 15 y.o. on ollut Viskisiepon suosikki jo vuosien takaa. Kuitenkin tuntuu, että sen makuprofiili on muuttunut vuosien varrella ja tällaista huhua kuuluu muualtakin. Nyt oli aika siis tehdä vertailu omalla nenällä ja suulla, ja katsoa mikä on tilanne.

Viskisieppo lorautti laseihin rinnakkain vuosien 2005 ja 2009 pullotteet. Ja kyllä, ero oli, jos ei huima, niin yllättävän iso.

2005 on profiililtaan jykevä ja tuhti jo tuoksusta alkaen. Tuoksussa marjoja ja hitunen epämiellyttävää lakkamaisuutta (ei marja vaan se puunkäsittelyaine). Suussa kohtalaisen öljyinen. Loppumaku on aika makea, pippurinenkin ja todella voimakkaan hedelmäinen, joka Viskisiepolla yhdistyy nektariiniin.

2009 on kuin laimennettu versio edellisestä. Samat elementit on mukana, mutta tuoksun lakka on nyt alkoholi ja uutena mukana hitunen kahvia. Suussa selkeästi kevyempi. Loppumaku kuivempi, mieto ja edellisen voimakas nektariini on nyt huomattavasti heikommin mukana.

Aikoinani ihastuin juuri Redbreastin voimakkuuteen ja hedelmäisyyteen, eli 2005 versio on lähempänä omia "vanhoja" makumuisteja. Mutta ei 2009 huono ole, ei missään nimessä. Se on oikein miellyttävä viski ja itse asiassa tässä lopun miedompi hedelmäisyys ehkä jopa toimii paremmin kuin 2005 versiossa, jossa se tuntuu hallitsevalta. Tuoksussa 2005 voittaa, ainakin minulla. Kumpi on siis parempi? Kyllä Viskisieppo hitusen kallistuu taas menneisyyden puoleen, mutta kyllä uudemmankin ihan mielellään lasiin lorauttaa.

[edit: Onnistuin sitten mokaamaan iän. Nyt korjattu!]

1 kommentti:

JaRiMi kirjoitti...

Niin paljon kun puhutaankin siitä että Independent-pullottajien juomien laatu vaihtelee (mikä lienee luonnollista, sillä jokainen tynnyri ei tietenkään ole samanlainen), niin kyllä nämä OB-pullotkin vaihtelevat aikalailla laadultaan ja maultaan vuosien varrella. Tämän havaitseminen aikanaan poisti omalta osaltaan kuvitelmia siitä että OB-pullot olisivat jotenkin parempia.