torstai 13. toukokuuta 2010

Peltolan Blue ja Black Art

Viskisieppo ei olekaan ollut pitkään aikaan maistissa, mutta nyt tuli hyvä hetki taas kokeilla. Kotiin sattui eksymään Suonenjoella sijaitsevan Peltolan Juustolan Blue, eli sinihomejuusto. Juusto itsessään on jo todella herkullinen, suosittelen. Löytyy ainakin Helsingistä Lasipalatsissa sijaitsevasta Maatilatori -kaupasta.

Mutta kun juusto oli pöydällä haisemassa, oli aikaa kaivaa viskikaapin perukoilta pulloja ja sampleja. Perusoletus on ottaa tuhti Islay, mutta tällä kertaa ei ainakaan Viskisiepolla toiminut. Testattua tuli mm. Kilchomanin kaksi ekaa pullotetta. Alkoi jo iskeä luopumismieliala, kun tuli kaivettua vielä yksi viski viereen. Bruichladdichin Black Art 1989. Ja kuinkas sitten kävikään? Tuo yhdistelmä itse asiassa toimi aika hyvin. Suolainen ja makea (Black Art on makea), toimii oikein hyvin yhteen. Samoin Black Artin voimakas kirsikkamaisuus/vadelmaisuus jopa täydensi sinihomejuuston voimaa.

Black Art on muutenkin mielenkiintoinen viski. Väri on todella muuta kuin viskeissä yleensä; mehumaisen pinkki/punainen/marjamainen. Tuoksu voimakkaan kirsikkamainen ja jopa vadelmainen sekä makea. Maku makea ja enemmänkin mieleen tulee viskicocktail. Ystäväni taisi kerran tarjota lasillisen Kilchomania sekoitettuna vadelmalikööriin (jos oikein muistan), ja se tuli heti mieleeni (oli muuten hyvää, kiitos vielä kerran). Sokkona takuulla veikkaisin enemmän siis cocktailin suuntaan. Black Art on erilainen, mutta minusta todella yllättävän toimiva. Varsinkin, kun jättää ennakkoluulot kotiin ja maistelee avoimin mielin. Toki ymmärrän täysin, että tämä viski voi jakaa mielipiteet aivan ääripäihin, sillä viskissä on paljon "epäsovinnaista" mukana.

ps. Kuten voi havaita, Murrayn aivopesu viskin ja ruuan yhdistämisestä ei mennyt läpi. Kai siepon aivon ovat liian pienet käsittämään asiaa.

Ei kommentteja: