keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Arvoisa arvio

Tuossa (taas) edellisen jutun jälkeen alkoi mietityttämään arvioiden esille laittamisen mielekkyys. Ajatus lähti harhailemaan, kun IS:ssä oli juttua, miten brittiläiset asiantuntijat ovat arvioineet Three Woodin aivan erilaiseksi ja huonoksi, kun taas UISGEn raati valitsi sen parhaaksi tapahtumassa. Lukiessani asiantuntijoiden kommentteja viskistä (mm. Whisky Bible 2009/2010), en niistä todellakaan tunnistanut nyt maistamaani viskiä. Ja pakko myöntää, että jos olisin aiemmin kuullut nuo arviot niin olisi saattanut jäädä maistamatta koko viski. Mutta onneksi ei niin käynyt, vaan UISGEssa tuli nuuskittua ja maiskuteltua viski.

Mistä johtuu tuo noin erilainen makuero? Forumilta on luettavissa, että kyseessä voisi olla eroavaisuus erien välillä. Sieppo ei ole maistanut aiemmin ko. pullotetta, joten en uskalla sanoa juuta enkä jaata. Mutta totuushan on, että viskit vaihtelevat todella paljon eri pullotusten välillä. Usein pullotuksen eron löytää lukemalla (laser)koodia jossain pullon kyljessä. Eikä tuo tieto todellakaan kerro asiaan perehtymättömälle juuri yhtään mitään. Hyvä esimerkki on mm. Ardbegin 10 yo, jossa L-versioiden välillä voi löytää suuriakin eroja. Kuinka siis arvioida viski, jonka "brändi" pysyy koko aina samana, mutta sisältö vaihtelee? Pitääkö perus-nautiskelijan opetella koodit?

Niin, arvioihin tulee aina suhtautua varauksella. Läheskään aina ei ole mainittu "pullotuserää", eli se käden ulottuvilla oleva versio ei todellakaan ole välttämättä samaa kuin mitä asiantuntija(raati) on väittänyt.

Onko tuo hyvä vai huono asia? Kuluttajan harhaan johtamista? Miksi brändiä/nimeä ei voisi vaihtaa jos sisältö muuttuu selkeästi? Tai edes muuttaa batch numeroa Aberlour a'bunadh tai Bunnahabhain Darrach Ur tyyliin? No, sieppo lisäsi edelliseen juttuun koodit niin hyvin kuin ne etiketin takaa oli tiirattavissa.

Ei kommentteja: