lauantai 13. elokuuta 2011

Se hinta taas

Aina silloin tällöin nousee pinnalle keskustelu viskin hinnasta, oli sitten kyseessä vähittäismyynti tai ravintolamyynti. Yleensä kipinänä keskustelulle on korkea hinta, ainakin osan mielestä. Nyt kipinään on puhallettu voimaa kahden (1, 2) eri keskustelun myötä viskifoorumilla ja on siellä ennenkin ollut "pöhinää" (3).

Viskisieppo alkoi miettiä, mikä on viskin hinta? Tai siis mikä on viskistä liikaa? "Ei se hullu ole joka pyytää, vaan se joka maksaa". Näinhän se sanonta menee, mutta onko se koko totuus viskien kanssa...???

Viski on Viskisiepolle aine, joka maistellaan ja juodaan. Viski ei ole siepolle "jokin aine", joka ostetaan ja myydään joskus "paremman tuoton tarkoituksessa". Ja pohjimmiltaan kyse on edelleen (skoteista puhuttaessa yleensä) ohrasta, hiivasta ja vedestä.

Nyt siis Alkoon tulee Machrie Moor Single Arran Malt -viski, jota on olemassa vain 9000 pulloa. Eli siis "Limited Edition", eli nyt äkkiä ostamaan, että omansa saa. Mikä tuossa on erikoista? Miksi sitä on tehty "vain" 9000 pulloa? Miksi ei 90 000 pulloa? Onko tuo viski niin erikoislaatuinen, että sitä ei ole voitu käyttää osana muuta tuotantoa? Tähän päivään mennessä Viskisiepolla ei ole tullut eteen yhtään yksittäistä viskiä, joka olisi niin erikoislaatuinen, että voisi juoda sitä loppuelämänsä ja jättää muut huomiotta.

Mitä jos joku viskitislaamo joskus kypsyttää yhtä tynnyriä niin kauan, että sieltä saa ulos vain yhden pullon? Mikä on tuon hinta? Miltä se maistuu? Viskisieppo veikkaa, että se maistuu viskiltä. Hinta tuolla on varmaan aivan käsittämätön, mutta onko viski maultaan käsittämätön?

Niin, lopulta oikea hinta lienee se minkä ostaja on siitä valmis maksamaan. Tällä hetkellä vain, ainakin Viskisiepon mielestä, on hiukan tilanne jossa ostaja on valmis maksamaan "liikaa". Se brändi maksaa, siitä ei pääse mihinkään ja Single Malt on nyt "hot". Viskisieppo pysähtyi eräs päivä hyllyn (Alko) reunalle ja katsoi hintoja ja totesi; laadukkaan bourbonin saa pikkurahalla verrattuna laadukkaaseen skottiin. Ja sitten kun joku päivä bourbon on kanssa "hot", niin hinnat nousee, mutta siihen asti nautitaan halvasta bourbonin kurssista.

Ja pidetään meteliä jatkossakin, että saadaan Suomeen järkevästi hinnoiteltua pullotteita. Hintojen nousu ei lopulta palvele ketään, ei Alkossa tai ravintoloissa, vaan kuihduttaa koko kysynnän.

Ei kommentteja: