sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Manipuloitu maku

Eläväpullo-blogissa oli jutustelua pullon etiketin (ennakko-odotukset, hinta, ...) vaikutuksesta ja vastaavasti foorumilla suun kemian vaikutuksesta viskin makuun. Myös fiilis ja ympäröivät tekijät ovat vilahdelleet syinä, kun on analysoitu viskin makua eri ajankohtina.

No, Siepolla lähti ajatus taas vähän lapasesta, joten esilukemisena suosittelen lukaisemaan blogin oikeasta reunasta Vastuutonta-tekstin. Se kannattaa pitää kirkkaana mielessä myös muulloinkin, kun Siepon höpinöitä lukee.

Etiketin vaikutuksesta foorumilla on muistaakseni väännetty kättä ennenkin, joten ajatus ei oikein lennä siihen suuntaan (palataan asiaan lopussa). Mutta aloin miettiä suun kemian vaikutusta viskin makuun. Tästä tuskin on epäilystäkään, etteikö esim. aiemmin nautittu olut tai ruoka vaikuttaisi myöhemmin maisteltavaan viskiin. Toki vaikutus on pienempi, ainakin periaatteessa, mitä pidempi aika edellä nautitusta on.

Sieppo vain alkoi miettiä meidän viskihörhöjen perussettiä eli tastingiä. Ollessani Gordon Muirin tastingissä hän käytti viskejä eliminoimaan (hyvässä) toisen viskin tiettyjä tuoksuja, että muut tuoksut nousivat paremmin esille. Siepon mielestä myös Jim Murray teki samaa omassa tilaisuudessaan, tosin kertomatta, ja sai näin haluamansa viskin valituksi "hyväksi"/"hyväksytyksi" (eli ehkä vähän "pahassa").

Tästä voisi johtaa, että tasting on siis pahin mahdollinen tapa pilata koko viskin maistaminen? Edellinen viski vaikuttaa seuraavan maisteluun, ja homma kertautuu, mitä pidemmälle päästään. Tätä vaikutusta yritetään poistaa syömällä välissä mm. kurkkua ja juomalla vettä. Mutta poistavatko ja puhdistavatko nuo suun maun niin hyvin, että edellinen ei vaikuta? Useinhan perus-tasting kestää  parisen tuntia.

Onko siis ainoa oikea tapa maistaa tasan yksi viski illassa, ja pitää huoli, että päivällä on syöty aina samat ruuat ja juotu samat kahvit samalla määrällä maitoa? Maistaa aina samaan aikaan ja samassa paikassa? Aika tylsältä kuulostaa, eli tuossako on Siepon viskitulevaisuus?

Loppuiko tähän Siepon vierailut tastingeissä? No, arvaa vapaasti.

Siepon mielestä ehkä tärkeintä on kuitenkin tiedostaa etiketin, ennakko-odotusten, suun kemian, fiiliksen, kuun asennon, muiden mielipiteiden ja länsituulen mahdollinen vaikutus viskin makuun. Sieppo myöntää aivan häpeilemättä, että joskus tietty viski maistuu hyvälle ja joskus ei. Joskus aiemmin hyväksi maistettu viski voikin seuraavalla kerralla maistua vähemmän hyvälle (näin kävi mm. eräässä sokkomaistelussa Siepolle). [edit: Toki on mahdollista, että pullotuserä olisi vaihtunut tuossa välissä, sillä noiden maistamisien välillä oli eroa noin 3kk]. Lisäksi Siepolla on yksi "ongelmatislaamo", ja sen tuotetta maistaessa voi helposti olla ennakkoasenne. Ja jos ennakkoasenne ei toteudu, on tuote yllättävän hyvää, ja jos toteutuu, no, sitä samaa mitä odotinkin. Totta kai tuosta pitäisi pyrkiä eroon, mutta kuten sanoin, omasta mielestäni tärkeintä on tiedostaa eri asioiden vaikutus ja pyrkiä muodostamaan oma, rehellinen mielipide kuuntelematta liikaa muita. Sieppo on jo aikoja sitten myöntänyt oman makuaistinsa vajavuuden ja ei voi kuin kadehtien kuunnella, miten joillakin tuntuu makuaisti niin paljon tarkemmalta ja paremmalta.

Eikös viski ole nautintoaine? Siepon mielestä ei aina voi maistaa viskiä samalla tavalla, samoin ennakkoasetelmin. Joskus se vain maistuu paremmalle ruuan jälkeen ja joskus taas ei. Eiköhän tärkeintä kuitenkin ole lopulta se, miltä viski maistuu juuri sillä hetkellä kun sen maistaa. Toki jos nuotteja tai arvioita tekee, parasta olisi, jos maistaisi samaa viskiä edes muutaman kerran, ennen kuin tekee lopullisen tuomion.

Vai onko noilla mitään merkitystä? Onko viski todellakin aina yhtä absoluuttisen hyvää tai pahaa?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni viski on nimenomaan nautintoa varten. Ja silloin kun nautitaan niin otetaan sitä mitä mieli tekee. Aina se omaan suuhun paras viskikään ei ole maukkaan. Mistä lie johtuu mutta mitä sitä tutkimaan turhan tieteellisesti. Otetaan sitä mikä milloinkin maistuu.