tiistai 27. joulukuuta 2011

Viskiä ja juustoa jouluna

Joulupöydän lopetukseen oli ilmestynyt juustoja, joten Sieppo pyrähti viskikaapille ja oli taas aika olla maistissa. Kokeillessa mennään välistä metsään (tai tällä kertaa navettaan), ja välistä löytyy mitä hienoimpia makuelämyksiä. Tässäpä Siepon kokemuksia.

Roquefort Papillon -sinihomejuuston kanssa Ardbegin Alligator toimi oikein kivasti. Hyvin usein sinihomejuuston kanssa juuri Islayn savuinen viski on hyvä oletus. Mutta vielä paremmin suussa räjähti Bruichladdichin Black Artin kanssa, varsinkin juuston suolaisuus nousi todella esille. Black Artin kanssa tuli mieleen enemmän viinin kanssa maistelu, kuin viskin kanssa. Bowmoren Tempest (batch 2) toimi joten kuten, mutta se siitä.

Rustique Camembertin kanssa oli siten hankalampaa, mutta myös palkitsevampaa.  Balvenien Port Woodin (47.6%) kanssa juusto oli yhtä makujen ilotulitusta. Lopussa todella voimakas ja puhdas salmiakin maku. Bowmoren Tempestin (batch 2) kanssa koettiin sitten täydellinen vastakohta. Saman tien mieleen tuli se hetki, kun kävelee sisälle navettaan ja kaikki se tuoksu iskee päin naamaa. Nyt sama "elämys" suussa moninkertaisesti. Argh, ja suun "desinfiointi"! Sieppo ei suosittele tätä kokeilua. Tai siis kokeilla saa, mutta Sieppoa ei saa syyttää yllytyksestä.

Chevrette on puolestaan aika mieto juusto, mutta silti maukas. Sen kanssa joutui tekemään hetken töitä mutta onneksi työ palkittiin. Auchentoshanin Three Wood toimi tämän juuston kanssa todella hyvin. Pähkinäinen maku ja hyvin tasavertaiset keskenään. Ainakin Sieppo piti paljon.

Jos viskin ja juuston yhdistäminen ei ole ennestään tuttua, niin suosittelen. Aina ei onnistu, mutta välistä toimii todella hienosti. Viskin kanssa pitää vain olla varovainen. Vain pienen pieni tilkka riittää kerrallaan, ja kannattaa ottaa vasta aika lopuksi (siis juusto ensin). Usein myös viskin laimentaminen vedellä kannattaa, sillä korkeat prosentit voi jyrätä juuston, vaikka muuten maut toimisivat yhdessä.

2 kommenttia:

Eläväpullo kirjoitti...

Loistava juttu, kiitos tästä! Vinkit viskin yhdistämiseksi ruokaan ovat erittäin tervetulleita.

Viskisieppo kirjoitti...

Kiitos. Jos aiemmat juusto-viski-jäätelö -jutut kiinnostavat, niin ne löytyvät "maistissa"-tunnisteen takaa.