sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Vieraskynä: Viskiä maailman toiselta puolen


Tervehdys hyvä Viskisiepon blogin lukija. Ällös pelkää. Vakituinen ylläpitäjä ei ole kadonnut minnekään, vaan tämä on viskisieppoblogin ensimmäinen vieraileva kirjoitus. Itse Viskisieppo pyysi allekirjoittanutta tekemään visiitin jo siksikin, että tämän jutun maistellut viskit olivat hänen omalla harkinnallaan hankkimia.

Eihän se nyt kävisi mitenkään päinsä, että alan asiantuntija ja paikan päällä melkein vuoden viettänyt herrasmies arvostelisi maan tuotoksia. Johan siitä saattaisivat Uuden-Seelannin viskipiirit pahoin tuohtua!  Asiaan siis…

Skotlanti on tunnetusti viskimaailman keskus, vaan löytyy sitä toiseltakin puolelta maapalloa maisteltavaa. Australialaiset ja uusi-seelantilaiset viskit eivät varmastikaan yllä tunnettuudellaan samalla tasolle kuin skotlannin Glen -ne  ja Glen-nämä, mutta yrityksen puutteesta ei maorien maata ja suurta tuntematonta mannerta parane syyttää.

Siksipä Suomen Mallaswhiskyseura järjestikin matkan maailman toiselle reunalle maistelemalla minkälaisilla tuotteilla uuden maailman tislaamot yrittävät maailmaa valloittaa. Viskisieppo oli kerännyt maisteltavaksi vähintäänkin mieltä avartavan kattauksen, joka sisälsi takuuvarmoja yllätyksiä. Moni paikalla oleva oli varmasti ensimmäistä kertaa kyseisten viskien ääressä makumaailmaansa avartamassa.

Illan kattaus oli varsin monimuotoinen. Rankan raadin ruodittavaksi joutuivat seuraavanlaiset uuden maailman tisleet:
  • Bakery Hill, Peated Malt, barrel 7210, 46 %, Australia
  • Fitzpatrick 13 yo Kaiapoi Whisky, Single Malt, 40%, New Zealand
  • Double Wood 10 yo., The New Zealand Whisky Company, 40%, New Zealand
  • "Touch, Pause, Engage" 24 yo.(1987/2011), The New Zealand Whisky Company, 53.3%, New Zealand
  • Lammerlaw 10 yo., Willowbank distillery, 43%, New Zealand
  • Lammerlaw 12 yo. Peated, Willowbank distillery, 50%, New Zealand
Illan viskeistä ehdottomasti eniten keskustelua nostatti Fitzpatrickin tislaamon Kaiapoi Whisky. Mitä kummallisin viski nostatti jo oliiviöljypulloon pakatulla olemuksellaan ihastusta ja vihastusta. Jo pullon myynyt kauppias oli todennut Viskisiepolle, että tätä kannattaa kokeilla, mutta odotuksia ei kannata asettaa korkealle.

Ja aikamoinen kokemus Kaiapoi olikin. Kyseinen tisle nousi ehdottomasti illan kuumimmaksi puheenaiheeksi. Jotkut ottivat lisää ja suurin osa karsasti. Vähintäänkin erikoinen juoma.

Lammerlawn tisleet sen sijaan maistuivat porukalle mainiosti. Nuorinta kymmenvuotiasta moni olisi voinut sanojensa mukaan veikata Skotlannin alamaan tuotokseksi. Hieman savuisempi 12-vuotias puolestaan meni skotlantilaisten saariviskien suuntaan.

Kahdesti kypsytelty Dunedin Double Wood  vei osan seuran jäsenistä henkisesti ajelemaan pikkubussilla Speysidelle. Sen verran hedelmäisiä ja alueelle tuttuja makuja viskistä löytyi.

Illan ainoa Aussiviski oli tislattu Bakery Hillin tislaamolla. Osa tislaamon maltaista on tuotu Skotlannista asti, mutta suurin osa on Australiassa kasvatetusta ohrasta peräisin. Aavistuksen turpeinen lopputuotos vajosi pitkälti sarjaan ”kiva viski”.
 
Illan viimeisenä maisteltu 24-vuotias Touch, Pause, Engage oli tislattu vuonna 1987. Uuden-Seelannin maajoukkue oli samaisena vuonna voittanut Rugbyn maailmanmestaruuden. Maa isännöi vuoden 2011 rugbyn MM-kilpailuja jonka kunniaksi kyseinen pullote julkaistiin. Iloisena uutisena maa voitti isännöimänsä kilpailut ja viski sai siten omalla tavallaan juhlapullon aseman.

Illan selvästi kypsynein viski sai osakseen ansaitsemaansa ihailua, vaikka olikin skottiserkkuihinsa verraten jokseenkin nuoremman oloista.

Vaikka yksikään illan viskeistä ei ainakaan allekirjoittaneella nostattanut niskakarvoja pystyyn, oli tämä tasting mitä mainioin osoitus siitä, että myös muualta kuin Skotlannista tulee maukkaita ja yllättäviä viskejä. Jos siis törmäät maailmalla oliiviöljypulloon, jonka kyljessä lukee Kaiapoi, niin koppaa lekkeri mukaan. Jos ei muuta, niin ainakin yllätät ystäväsi.

--------------------------

Sieppo kiittää lämpimästi Anttia (Herra Whisky) vieraskynäilystä (toivottavasti ei ole blogin viimeinen vieraskynä), mutta ei jaksa pitää nokkaansa kokonaan supussa. Alla Siepon omat nuotit illan viskeistä.

Lammerlaw 10 yo., Willowbank distillery, 43%, New Zealand

Kevyt kokonaisuus mutta maukas. Omenaa/päärynää ja ruohon tapaista raikkautta tuoksussa. Maussa maltaisuutta ja omenaa jälleen.  Ehdottomasti laadukas viski. Sieppo päätti hommata yhden kaappiin, kun vielä yksittäisiä kappaleita maailmalla liikkuu.

Double Wood 10 yo., The New Zealand Whisky Company, 40%, New Zealand

Viinimäisyys toimi hyvin. Tuokussa viiniä, voimaisuutta, tummaa sokeria ja hunajaa. Maussa kuivahko viinimäisyys ja mukavaa pippurisuutta sekä vaniljamaisuus tulee taas esille. Hiukan ehkä olisi toivonut prosentteja lisää ja sitä kautta ryhtiä, mutta kokonaisuutena oikein nautittava.'
 
Fitzpatrick 13 yo Kaiapoi Whisky, Single Malt, 40%, New Zealand

Juu. Tuota. Kaurapuuroa sokerilla. Giniä. Maltainen. Kiva kun olit lasissa, onneksi ei ole koko loppupulloa kotona. No, pahempaakin viskiä on maistettu. Onneksi on tämä nyt maistettu. Hasselpähkinöitä. Ei kelvannut edes ilmaiseksi.

Bakery Hill, Peated Malt, barrel 7210, 46 %, Australia

Tuoksussa nahkaa ja  tupakkia sekä punaisia marjoja. Hitusen savua ja sitruunan kuorta. Maussa hitunen savua, toffeeta, karamellia. Aika simppeli ja tyyliltään perusviski. Helposti unohdettavissa.

Lammerlaw 12 yo. Peated, Willowbank distillery, 50%, New Zealand

Namia! Pehmeää savuisuutta pehmeän sherryisyyden kanssa. Kumpakin vain hitunen ja kokonaisauus Lammelawmaisen kevyt. Kukkaketoja. Hunajaa. Turvetta. Sherryä. Siepon nokkaan tämä on petollisen hyvää.

 "Touch, Pause, Engage" 24 yo.(1987/2011), The New Zealand Whisky Company, 53.3%, New Zealand

Tuoksu raikas ja kukkaketomainen. Päärynää, omenaa, banaanipirtelöä. Jopa valkeita herukoita. Maussa mallasta, viljaa, banaania ja vaniljajäätelöä ja karviasmarjaa. Ikää ei olisi arvannut noin vanhaksi mitenkään. Siepon mielestä hyvä viski, ilman muuta maistamisen arvoinen.

Ei kommentteja: