keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Ilta Neil Ridleyn seurassa

Neil Ridley
Viskikulttuuri Suomessa on kehittymässä hienosti, ja se aletaan huomata jo kansainvälisestikin. UISGEn myötä Suomessa vierailee paljon tunnettuja viskialan ammattilaisia ja nyt Seuran jäsenillä oli hieno tilaisuus kuunnella yhden illan ajan Neil Ridleytä. Hän on parhaillaan Suomessa tutustumassa Suomen viskikulttuuriin ja hän piti esityksen tynnyreiden vaikutuksesta viskiin. Neil kirjoittaa mm. Whisky Magazineen ja Malt Whisky Yearbookiin sekä pitää blogia (CaskStrength) ja valmistelee parhaillaan viskiaiheista kirjaa.

Tiistai-iltana One Pint -pubiin oli saapunut mukava joukko ihmisiä kuuntelemaan häntä. Ilta oli todella antoisa. Neil kertoi paljon tynnyreiden vaikutuksesta, tynnyreiden puutyypeistä (amerikkalainen v. eurooppalainen ja käytiin Japanissakin) sekä tietysti maistatti viskejä.

Illan kattaus:
  • Glenmorangie Nectar D'Or
  • Mackillop's Bowmore 1989 sherry cask
  • Mackillop's Royal Brackla 1976
  • Macallan 12yo sherry cask
  • Islay eXPerience (5 litran sherrykäsittelyn saaneessa ranskalaisessa tammitynnyrissä jatkokypsytetty Laphroaigin 10 cask strength)

Mika Jansson, Neil Ridley ja Mika Hanka
Illan kaikkein erikoisin oli Islay eXPerience. Sitä saa vain One Pint pubissa, sillä kyseinen viski on lopeteltu Suomessa. Eurooppalaisesta tammesta tehty 5 litran tynnyri on ensin täytetty PX:llä ja olorosolla. Sherryn on annettu olla tynnyrissä 2 kk, jonka jälkeen sherry pois ja tilalle on laitettu Laphroiaig 10 yo. CS viskiä. Viskin on annettu kypsyä sen jälkeen noin 9kk. Sieppo yllättyi, miten hyvin lopetus on todella onnistunut. Savu ja viini ovat sekoittuneet hyvin keskenään ja kokonaisuus oli todella miellyttävästi toimiva. Todella paljon, paljon huonompia lopetuksia on tullut vastaan. Lasin noston arvoinen suoritus. Idean alkuperäinen toteuttaja (ei nyt maistellun viskin) on Mika Hanka. Hauskaa havaita, miten ennakkoluulottomasti voi lähteä kokeilemaan uusia juttuja ihan omin voimin. Toki ihan halpaa lystiä tuo ei ole, mutta mitäpä ei hyvän viskin eteen tekisi!

Tastingin jälkeen Sieppo jäi juttelemaan Neilin kanssa joksikin aikaa. Neil on todella mukava henkilö, ja juttua riitti. Olisi riittänyt enemmänkin, mutta omalta osaltani ilta piti lopettaa valitettavan aikaisin. Ilokseen Sieppo pääsi myös auttamaan Neiliä, sillä hänen on tarkoitus tutustua myös viskikulttuuriin Uudessa-Seelannissa. Sieppo pystyi kertomaan omia kokemuksia ajaltaan siellä, sekä antamaan erittäin hyvän kontaktin sinne eli Whisky Galoren. Toivottavasti siitä on hänelle iloa.

ISO KIITOS illan isännille ja järjestäjille vielä kerran. Tällaiset tilaisuudet ja vierailijat ovat aina todella tervetulleita. Mukava oli tavata myös uusia viskibloggaajia Suomesta (jatketaan juttua Uisgessa).

ps. Kuulin sivukorvalla huhun, älä kerro kenellekään. Uisgessa räiskyy ukkonen eräällä M-kirjaimella alkavalla ständillä.

Ei kommentteja: