lauantai 18. helmikuuta 2012

Mysteeri maailmalta

Yleensä Sieppo ei hirveästi intoile Mystery Sampleistä, mutta minkäs teet. UISGEn yhteydessä Sieppo sai samplen käteen, joten pakko kai se on leikkiä mukana. Sokkomaistelu on Siepon mielestä kyllä  erinomainen tapa maistella viskejä, jos on siinä mukana täysin avoimin mielin ja ilman kilpailua. Tällöin ei ainakaan etiketti tms. pääse vaikuttamaan yhtään maisteluun. Mutta jos mukana on viskien arvaaminen, niin se ei innosta Sieppoa kovin paljoa. Siitäkin huolimatta tässä mennään.

Sieppo sai samplen savolaiselta harrastajalta ja etiketissä luki "Maailman viskien ystävälle". Savolaiset ovat tunnettuja kieroudestaan, joten Sieppo alkoi miettiä onko etiketti pelkää vedätystä. Toisaalta Siepolla itselläänkin virtaa savolainen kierous veressä ja samplen antaja tietää sen. Olisiko samplen antaja ottanut tämän huomioon, ja sittenkin laittanut viskiä maailmalta, ja arvannut Siepon miettivän vedätystä. Vai olisiko savolainen kierous mennyt tuonkin vedätyksen toiselle puolelle ja tehnyt tupla-vedätyksen? Ja "maailman" tarkoittaa siis Skotlannin ulkopuolista maailmaa tällä kertaa. Vai tarkoittaako?

Kieroilut sivuun ja sample lasiin. Tuoksussa on parfyymiä, tummaa sokeria ja alkoholi aika pistävänä esillä. Viinimäisyyttäkin ehkä, mutta jokin häiritsee. Ei kovin tuhti ja jotenkin kuivahko. Sitten nokkaan pamahtaa liimamaisuutta ja kynsilakan poistoainetta, joka vie saman tien mielen nousevan aurinkon maahan. Japanilainen? Kovin vanhalta ei vaikuttaisi.

Maku on aika ohut ja ennen kaikkea lyhyt. Alkaa hetken kuivana, mutta makeutuu heti. Sokeria ja vahamaisuutta. Puuta ja nahkaa. Myöhemmin jotain omenamaista.

Tuoksu kokonaisuutena vie Japaniin, mutta onko vai ei. Selviää, kunhan samplen antaja nolaa Siepon. Kokonaisuutena viski oli ihan ok, mutta ei herättänyt Siepossa sen kummempia elämyksiä. Tietysti kyseessä on joku kaikkien hehkuttama 30 yo. No, etiketti ei vaikuttanut ja eipä tuo maine maistajana kovin kummoinen taida muutenkaan olla...;)

Edit: Aika huti meni, mutta ei bourbon/rye kyllä tullut missään vaiheessa mieleen (sitäkin yritin hahmottaa). Tuoksun parfyymimäisyys vei väkisin viinin suuntaa, vaikka joku häiritsikin paljon. Maussa kanssa oli paljon sellaista, mikä ei vienyt Kanadan suuntaan missään vaiheessa. Tuoksu varsinkin toi väkisin mieleen Japanin. Eipä sen puoleen ole kanadalaisia kamalasti maisteltu ennen tätä, tästä puhumattakaan. Kiitos samplesta ja "oppitunnista"!

1 kommentti:

JS kirjoitti...

Erittäin herkullisia kommentteja! Lasissa oli Crown Royal Black.

http://www.canadianwhisky.org/reviews/crown-royal-black-45-alc-vol-90-proof.html