keskiviikko 1. elokuuta 2012

Liota ja liimaa

Viskiharrastus ei ole vain juop... eikun juomasta nauttimista tuoksujen ja makujen kautta. Se voi olla vaikkapa viskien tai tuubien keräämistä tai tyhjien pullojen sijoittelua kaapin päälle. Siepolla viskien haistelun ja maistelun rinnalle kuuluu maistelunuottien kirjaamien ylös sekä etikettien liottelu, liimailu ja paketointi kansioon. Hupinsa kullakin, eikös?
Työkalut: Silitysrauta ja liima
Liiman levitys
 Ihan alkuun on edessä vaikein osa, eli pullon tyhjennys (mieluiten itse, mutta välistä toistenkin toimesta). Kun tämä vaihe on suoritettu, on edessä etiketin irrottaminen tavalla tai toisella. Helpoimmillaan pullon sisälle kaadetaan kiehuvaa vettä, ja etiketti lähtee liimoineen irti. Etiketin voi saman tien liimata tukevalle paperille. Valitettavasti vain harva etiketti lähtee näin, joten edessä on liottamista, liottamista, liottamista ja liottamista. Välistä terävällä veitsellä varovasti irrottelua. Lopulta, jos hyvin käy, etiketti on irti, ja sen voi laittaa kuivumaan. Joskus etiketistä voi jäädä puolet paksuudesta (kyllä, paksuudesta) pulloon. Silkinohutta etikettiä saakin käsitellä sitten varovasti. Tällä hetkellä yksi etiketti on vienyt aikaa jo 8kk, eikä hajuakaan miten sen saa irti (ties mitä kokeiltu, hyvät ideat tervetulleita).

Kun lopulta etiketti on kuivunut, on edessä ensin silittäminen ja sen jälkeen liimaaminen tukevalle paperille. Kunhan liima on kuivunut, paperi sujahtaa muovitaskuun ja lopulta kansioon.

Liimaaminen paperille (esim. 120 g/m2)
Pääasiassa kansiossa on vain etikettejä, joita on tullun maistettua. Yhdessä vaiheessa mopo tosin lähti käsistä, ja huutokaupoista tuli hommattua muutama. Kaikkiaan etikettejä on kansiossa lähes 450 erilaista (single maltteja yli puolet), mutta yli 100 etikettiä odottaa liimaamista.

Järkeä jos olisi, olisi varmaan valokuvaaminen paljon järkevämpää. Digikuvat veisivät tilaa "olemattoman" vähän ja olisivat helpommin hallittavissa. Digikameraa vain ei ollut käsillä kun keräily alkoi, joten tuskin tätä 'liota ja liimaa' -leikkiä enää viitsii lopettaakaan. Vievät etiketit ainakin vähemmän tilaa kuin pullot. Tänään 20 etikettiä päätyi kansioon ja 10 tuli liotettua irti. Taitaa olla aika edesauttaa yhden uuden etiketin vapautumista tilkalla.
Etiketit

2 kommenttia:

Eläväpullo kirjoitti...

Oho, aika hifistelyä - missä ei sinänsä tietenkään ole mitään vikaa! :)

Perfectdrinking kirjoitti...

Helppo mutta kuiva ratkaisu: sivustolla wine-searcher.com on kuvia etiketeistä, myös viskeistä.Esim. Knockando 12 years old esittäytyy 8 kuvan sarjana. Jääpi aikaa enemmän juo... maisteluun. Cheers, Kari