sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Uisge. X. 2020. Piste.

Uisge X. on vietetty. On se vaan edelleen hieno ja leppoisa tapahtuma. Erittäin iso kiitos ja nöyrä kumarrus erityisesti UISGEn tiimille! Lisäksi tietysti kiitos kaikille maahantuojille, tislaamoille ja muille esittelijöille. Lopulta Uisgen hengen kuitenkin luovat osallistujat, jotka luovat leppoisan ja yhteenkuluvan tunnelman tapahtumaan. Tosin nyt pieni terveinen perjantaina osallistuneille parille herralle, jotka uhittelivat hoitavansa tiensä eteenpäin kyynärpäillä leukaan ja havainnollistivat puhettaan ihan konkreettisesti. Onneksi kuitenkin tuolloin tyhjässä tilassa. Tuollainen puhe EI kuulu Uisgeen, mutta onneksi en ole kuullut, että uho olisi siirtynyt käytäntöön.

Joku on saattanut ihmetellä tämän vuoden graafisessa ilmeessä, miksi X:n jäljessä on piste. Eikö X itsessään ole jo järjestysnumero? Onko se virhe? Ei, se ei ole virhe ja sillä pisteellä on myös merkitys. Merkitys voi olla isompikin kuin moni osaa odottaa.

Palataan tuohon pisteeseen myöhemmin ja katsotaan ensin, mitä tämä vuosi tarjosi Siepon mielestä. Ennen festareita pelkäsin hiukan, miten tämän vuoden maksujärjestelmä toimii. Olin onneksi pelkoineni aivan väärässä, ja kaikki on kuulemma mennyt ihan hyvin. Itselläni Google Pay lopetti toiminnan jossain vaiheessa, mutta onneksi kortin lähimaksu toimi koko ajan. Ymmärtääkseni mitään isoja ruuhkia ei muodostunut, vaikka kuittikone lauloi ja välistä piti naputella se PIN-koodikin. Ja onhan tuotiliote myös hauskaa luettavaa, kun lista jatkuu ja jatkuu listaten "pieniä" (suhteellinen käsite välillä) ostoksia perätysten.

Viskit? Kaikkia en maistanut, joten jätetään luettelematta sen tarkemmin. Hienoja irkkuja, skotteja, suomalaisia, jenkkejä ja mitä niitä nyt olikaan. Erinomainen mahdollisuus maistaa uutta, erilaista ja laajentaa omaa makumaailmaa. Siihen Uisge on erinomainen mahdollisuus.

Perjantain tunnelmaa
Vanha toimi jo yhdeksännen kerran Uisgen kotina. Itse tapahtuma toimii edelleen samalla tavalla kuin ennenkin. Tupa on täynnä viskien ystäviä, meininki on iloinen, ja koko sali on pelkkää viskin tuoksua. Valitettavasti vettä oli tänä vuonna tarjolla vain toisessa päädyssä salia. Lavan edessä olisi pitänyt olla kaksi vesipistettä, kuten aiempinakin vuosina (kuulemma astioita ei ollut enempää). Cafen buffa oli kyllä hyvä, mutta jälleen mietin se hintaa. Valitettavasti osallistujilla ei taida olla muuta vaihtoehtoa, jos haluaa syödä kunnolla. Niinkuin olen ennenkin todennut, tuohon pitäisi saada muutosta!

Mutta muutama asia on jatkossa ehdottomasti korjattava!

a) Uisgen viestintään on saatava muutos! Ei voi olla, että nukkavieru blogisti kerää joka vuosi nukkavierun infosivun, jossa fonttikin vaihtuu miten sattuu kesken sivua (hups, sori siitä). Toivon todellakin, että tämän vuoden infosivuni oli VIIMEINEN kerta. Nyt joku oikeasti mukaan Uisgen organisaatioon laittamaan simppeli nettisivu kehiin, hyödyntämään sosiaalisen median kanavat ja pitämään yllä ajantasainen tieto suoraan organisaatiosta. Nyt infon tieto on kerätty eri lähteistä ja kysymällä kysytty.

b) Tastingit. Ei voi olla jatkossa niin, että tastingit tulevat myyntiin viime tipassa. Ennen kaikkea nyt ne, jotka haluavat tastingin pitää Uisgessa, ottavat ryhtiliikeen! Tastingien pitäjät pitävät jatkossa huolen, että tasting on kunnossa ja sovittu ainakin 3 viikkoa ennen tapahtumaa. Jos ei ole, se jää pitämättä! Tänä vuonna nähtiin, mitä tapahtuu, kun se tastingien ilmoitus ja myynti jää viimetippaan. Lippusotkua ja epäselvyyttä! Lisäksi aikasempi ilmoitus palvelee niitä osallistujia, jotka haluavat miettiä, kumpana päivänä voisi tulla. Oikeasti tastingien pitäjät, nyt kuntoon asia, josta on valitettu monta vuotta!

Niin, se piste siinä X:n perässä. Piste kuvaa jonkin loppua, ja tällä kertaa se tarkoittaa yhden aikakauden loppua. Pahimmillaan se tarkoittaa, että nyt oli viimeinen Uisge. Kyllä, luit aivan oikein. Se voi tarkoittaa myös sitä, että nyt Uisgen on tarkoitus uudistua, ja miettiä itsensä uudelleen. Todellakin toivon, että se tarkoittaa uudistumista, eikä loppua. Ja ei, en vitsaile. Uskokaa pois.

Mitä uudistuminen voisi tarkoittaa? Ainakin edellä maininut ongelmat pitää korjata, eli siitä on hyvä aloittaa. Paikka? Uisge ei ole Vanhan tapahtuma, vaan se on järjestetty siellä. Mikäänhän ei sido Uisgea nykyiseen paikkaan, eli paikan vaihto voisi tuoda uuden ilmeen tapahtumaan. Paikan vaihto ei missään nimessä ole välttämättömyys, mutta se olisi mahdollisuus aloittaa "alusta". Metron varrelta voisi löytyä hyviäkin vaihtoehtoja niin idästä kuin lännestäkin ilman, että matka-aika kasvaisi yhtään kohtuuttomaksi kauempaakin tuleville.

Ja sen pisteen spekulointi ei ole vain Siepon spekulointia. Se piste on siellä tarkoituksella, eikä Sieppo ole sitä sinne laittanut. Oli uudistus sitten pieni tai iso, toivon todellakin että Suomen viskihörhillä on jatkossakin vuosittainen tapahtuma, missä harrastajat ja kuluttajat pääsevät suomalaisten tislaamojen ja maahantuojien kanssa samaan tilaan. Maistelemaan, haistelemaan ja juttelemaan.

ISO kiitos jälleen kerran palautteesta, jota sain pitämästäni infosivusta sekä höpinöistäni yleisesti. Lämmittää todella paljon, ja ne kiitokset ovatkin muuten ainoa ja oikea palkka, mitä saan ja haluan tuosta infosta ja blogista



4 kommenttia:

Lorpatus kirjoitti...

Kiitos blogista ja yhteenvedosta, allekirjoitan! Mikä taho muuten Uisgea järjestää? Mietin, että voisin tarjota omaa osaamistani talkoolaisena mukaan, jos joukkoon pääsee. Tuotan tapahtumia työkseni... :)

Dram dealer kirjoitti...

Kiitos näin maahantuojankin ominaisuudessa. Tapahtuma puoltaa paikkaansa minunkin näkökulmasta. Samoja muutoksia olen toivonut itsekin. Paikanvaihto saa peukun multa. Ahneus on kasvanut ja palvelu mun mielestä saanut kolhuja. Ja ilman meitä maahantuojia ei siellä niitä juomia paljon ole.Talkooapuakin olen joskus tarjonnut, vaan ei vielä ole kelvannut. Jos tuo piste todella tarkoittaa, että tapahtuma ja sen järjestävä organisaatio on valmis muutoksiin, ilmoittaudun kyllä mukaan. Palaveria pystyyn vaan. Kenellä on pallo?

Hencca kirjoitti...

Juu vesipisteistä sanoin siinä juuri samoihin aikoihin kuin tapahtuma alkoi. Lupasivat yrittää hoitaa mutta...
"Valitin" myös että vesimukien koko pienentynyt roimasti, mutta siihen eivät kuulemma pystyneet vaikuttamaan.
Paikka on toisaalta oivallinen, mutta itse uskoisin että pieni kilpailutus tekisi hyvää tapahtumalle. En tiedä, mitä näytteelle asettajat joutuvat paikasta maksamaan, mutta käsittääkseni ihan kohtuullisesti rahaa. En myöskään tiedä mitä joudutaan maksamaan kaikesta myydystä Vanhalle. Mutta uskoisin että pienellä keskustelulla mahdollisesti paikan vaihdosta voisi nämä osuudet jopa tippua, ja jos se saataisiin kuluttajien lasiin näkyviksi niin sehän olisi voitto kaikille.

Viskisieppo kirjoitti...

Kiitokset kommenteista.

Uisgen toki mahdollistaa isompikin määrä ihmisiä, mutta aluperin tapahtuman loivat Mika Jansson ja Ilkka Ruponen. Heille siis syvä kumarrus kymmenen vuoden rupeamasta. Se, miten he näkevät jatkon ja mahdolliset talkoolaiset, on täysin heidän asiansa ja he saavat itse kommentoida tai olla kommentoimatta. En voi, ehkä halua puhua heidän puolestaan.