sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Kesäviski

Ennen joulua Viskisieppo etsi Jouluviskiä, ja nyt kun helteet on hienoimmillaan niin Viskisiepolle tuli jano. Janosta mieleen juoma ja juomasta viski. No, viski ei ehkä ihan janojuomaksi kelpaa, mutta kai lasillisen tai muutaman puolikkaan voi kesälläkin tuoksutella. Tai tokihan jos viskiä jatkaa kolalla tai vedellä niin janojuomakin onnistuu hyvin kepoisasti.

Mikä on siis kesäviski? Joidenkin mielestä sellaista ei ole, vaan makuaisti on sama oli sitten pakkasta tai hellettä. Onko näin?

Sherryinen viski? Viiniä tunnetusti nautitaan kesällä huomattavia määriä, joten miksi ei. Sherryinen viski makukirjon pohjalta voisi hyvin tuoda mieleen kesäiset ajatukset ja punaiseen vivahtava väri mansikat, auringon laskun, hyttysen puremat tai vieruskaverin silmät juhannus-aamuna.

Savuviski, totta kai. Mikä on suomalaisempaa kuin savusauna ja grillissä poltettu makkara!

Kevyen kuulaan illan täytteeksi käy tietysti kevyt viski. Se tuo mieleen heinäniityt kukkaisine aromeineen, kuovin laulanta nostaa mielen hyvin lentoon lasin jos toisenkin jälkeen.

Bourbon tai varsinkin ruisviskit. Mikä on kotoisempaa kuin hieno ruisleipä ja jos ruista saa viskin muodossa niin mikäpä sen parempaa.

Ei pidä myöskään unohtaa viskin käyttöä liekityksessä! Karrelle palanut makkara saa äkkiä fine dining -vivahdetta, kun sen liekittää vähintään n-vuotiaalla viskillä (opetusvideokin on muistaakseni jossain netin syövereissä).

Niin, paras kesäviski. Onko sellaista? Sahdilla lopeteltua viskiä odotellessa jokainen voi valita itselleen sopivimman. Mutta kunhan muistaa, että viski ja vene eivät kuulu yhteen!

4 kommenttia:

Wilhelm Kojac kirjoitti...

Kesäviskin valinta on huomattavan hankala probleema. Varsinkin näillä helteillä tuntuu, että vähäisetkin maistelut menevät harakoille. Ei saa oikein otetta hyvistäkään tuotteista. Onko helle pukannut huoneen ja viskinkin lämmön liian ylös. Mutta olisiko Dalwhinnie 15 monimuotoisuudestaan huolimatta mukava maistiainen pysähtyä miettimään auringonlaskua? Itselleni näytti eilen kolahtavan.

aaglo kirjoitti...

Kyllä viski kesään sopii, kunhan vain muistaa juoda sitä tavallistakin vettä.

POP kirjoitti...

Omassa suussa maistuu viskit kesällä paremmalta kuin muulloin, johtuen huoneenlämmön noususta, aromit tulevat paremmin esiin ja viskit tuntuvat olevan paremmin "auki". Tosin en siltikään juo kesällä viskiä enempää kuin muulloinkaan enkä valitse kevyempiä, "kesäisempiä" viskejä vaan makutottumus on sama ympäri vuoden. Mitä tuohon liekitykseen tulee, muistakaa käyttää viski suussa ennen liekitystä :)

Whisky kirjoitti...

Itselläni viski on jostain kumman syystä enemmän syksyyn, talveen ja kevääseen kuuluva juoma. Mitään järkisyytä tuskin on. Tosin POPin mainitsema huoneenlämmön nousu saattaisi kyllä olla ihan varteenotettava syys maistella viskejä myös näin kesäkaudella.

Jos kuitenkin kesällä viskin lasiini otan, niin useammin tulee otettua jotain kevyempää ja heinäisempää kuin talvella. Syitä on turha lähteä arvuuttelemaan. Fiilispohjalta mennään!