sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Pähkäilee viskikuvioita

Viime aikoina Sieppo on yrittänyt ymmärtää viskiä, viskikulttuuria ja kaikkea siihen ympärille liittyvää. Pohjaa ihmettelylle antoi aivan loistava Sergen postaus (short ramblings), mahtava UISGE 2011, hyvä Suomi-Ruusu ja paha polttoaine.

Hinta. Mitä ihmeen järkeä on ostaa alkoholia sisältävä pullo, joka maksaa yli 100€ tai enemmän? Kaikki me tiedämme, että halvemmallakin saa. Oli sitten kyseessä viski, konjakki tai viini, mikä tekee yhden alkoholia sisältävän pullon niin arvokkaaksi? Lähes aina suurin osa on vettä ja loppu hiivaa ja jotain muuta "kiinteää" ainetta jota tarvitaan mukaan valmistusvaiheessa. Viskin tapauksessa usein mallastettua ohraa, maissiakin käytetään ja ruistakin löytyy. No, viski tyrkätään tammitynnyreihin kypsymään mutta samalla, hassua kyllä, menetetään sitä alkoholia josta lopulta kuluttajat maksaa. Eli siis maksetaanko me siitä enkelin osuudesta?

Se kypsytys maksaa. Totta! Mutta muuttaako se makua niin paljon, että 120€:n pullon on kolme kertaa parempaa kuin 40€:n pullo? Viskisieppo sanoo vakavasti että ei (ainakaan aina). Me viskisiepot olemme valmiita maksamaan tarinasta, "vähyydestä" ja -valitettavasti- markkinavoimien luomista mielikuvista. Ja ei me yksin olla, sama homma toimii muissakin juomissa. Ja onhan niitä ties mitä lisäkuluja tuossa kypsytyksessä kun pitää vanhaa tynnyriä käyttää ja polttaa sitä ja ties mitä.

UISGE 2011 oli todella väkevä osoitus, että viskikulttuuri on nousemassa, ja on noussut, Suomessa korkealle. Tätä tuskin on vielä huomattu ulkomailla, koska aika monelle täällä kotimaassakin tuon tapahtuman suosio taisi olla yllätys. Viskisieppo oli todella otettu tapahtuman tasosta (lue aiempi juttu) ja toivoo, että tapahtuma edesauttaa viskikulttuurin nousemiseen Suomessa edelleen. Johtaako se samalla hintojen nousuun? Toivottavasti ei, ja toivottavasti saamme edelleen kaiken hintakategorian viskejä nautittavaksi. Parhaat eivät ole automaattisesti kalleimpia. Ja tapahtuma oli osoitus, että alkoholipitoista juomaa voi nauttia ilman sitä perisuomalaista örvellystä, nauttien ja arvostaen makua. Ja tarinaa, totta kai. Tapahtuma kaiken lisäksi laitettu pystyyn vapaaehtoisvoimin! Viskisieppo nostaa hattua, lasin ja kiittää syvästi kaikkia jotka sen saivat aikaiseksi!!!

Niin, samalla kun harrastajakunta kasvaa, kasvaa myös ostovoima. Helposti johtaa siihen, että hintoja nostetaan ja koitetaan ottaa rahat pois. Toivottavasti näin ei käy, vaan saamme hyviä, kaikkien hintaluokkien viskejä myymälöihin.

Miten tähän liittyy Suomi-Ruusu ja polttoaine? Uusin Suomi-pullote on 20 yo Rosebank. Monien suuresti arvostama, ja valitettavasti jo lopetettu tislaamo. Rosebank kuuluu myös Siepon suosikkeihin ja olin todella ilahtunut kuullessani sen saatavuudesta ihan omasta pitkäripaisesta. Totta kai Sieppo sen hommasi, ja absolutismista poiketen, päätti laittaa omat mielipiteet muiden nähtäville. Sieppo tuli käyttäneeksi ehkä varomattomasti yhtä polttoainetta kuvaavaa sanaa tuoksussa/maussa, jonka mielikuvan sai sitä maistaessa. Ja vain hitusen sitä havaitsi tuossa nektariinissa. Tuo sana, täysin turhaan ja täysin naurettavasti, alkoi liittyä tuohon viskiin ties missä. Pahimmillaan se pamahti ihan nurkan takaa Siepon nokkaan, vaikka kokonaisuutena Sieppo kehui viskiä. Samaan aikaan foorumilla puhutaan saippuasta yms. mutta nyt, täysin tahaton arvio, sai aikaan "myrskyn" vesilasissa. Älkää nyt hyvät harrastajat ottako yhden harrastajan, joka aukoo päätään, arvioita ihan niin vakavasti. Maistakaa itse, tuomitkaa sitten Siepon makuaisti syvälle. Se oli minun makuni, minun makuaistini ja kun maistoin mitä maistoin niin sillä hyvä. Haloo! Verkko on pullollaan arvioita ja kaikki ne ovat yhden maistavan omia mielipiteitä. Katsokaa miten hienosti Smoke sanoo oma mielipiteensä Juran Prophecystä vastoin UISGEn lopputuloksia. Hassusti Sieppo muuten jakaa tuon mielipiteen. Jokaisella meillä on oma makuaisti, joka ei ole kaikkien totuus.

Se, että Rosebankin ovat valinneet suomalaiset harrastajat, ei pitäisi tehdä siitä koskematonta tai muuten pyhää täällä. Loistavaa, että saamme tänne harvinaisuuksia ja erilaisuuksia, mutta ei ne ikinä tule olemaan kaikkien mieleen. Viski on, aina ja iänkaikkisesti, juuri sen makuista kuin se maistajan suussa on.

3 kommenttia:

JaRiMi kirjoitti...

Suomalaisen viskikulttuurin nousu on jo huomioitu ulkomailla - kuulin itse Stewart Laingilta, että Scotch Whisky Association sai häneltä raporttia tilaisuudesta, ja sieltä lähestyttiinkin kysellen, aiommeko jatkaa traditiota ensi vuonna. Totesin että kyllä vaan. Kiinnostuivat yhteistyön mahdollisuuksista..!

Viskisieppo kirjoitti...

Hieno juttu! Tuon tahon kiinnostumisen, jos jonkin, luulisi lisäävän tislaamoiden ja maahantuojien kiinnostusta myös Suomea kohtaan.

JaRiMi kirjoitti...

Todellakin, olin aika iloinen :-)

Tahdoin sanoa, olen omalta osaltani pahoillani tästä Rosebank-kohusta. Yritin olla ironinen Smoken tapaan siellä foorumilla, ja hiukan toki myös ihmetellä suomalaisten tapaa kommentoida, mutta - kuten tiedät, en pyydellyt mitään sensuuria, enkä itse asiassa ollut kehenkään yhteydessä asiasta. Anyways, ymmärrän ehkä mikä se vivahde on joka siinä sinua aavistuksen tökki.