torstai 29. joulukuuta 2011

Viskisiepon viskivuosi 2011

Sieppo on yleensä vuoden lopulla tehnyt pienen katsauksen viskijuttuihin omasta nokastaan katsoen, joten tässä nokitaan taas.

Vuosi 2011 toi mukaan vihdoin ja viimein viskitapahtuman Suomeen eli UISGE 2011 tapahtui helmikuussa. Hieno tapahtuma, ja hienoa, että tapahtuma saa jatkoa taas tulevana viskivuonna 2012. Kiitos järjestäjille, Gallows Birdille, maahantuojille ja ennen kaikkea mukana olijoille. Ennen tapahtumaa oli jonkin verran kritiikkiä ilmassa, mutta tapahtuman jälkeen on ollut hiljaista. Sieppokin pyysi jossain vaiheessa perusteluja tai syitä kritiikin esittäjiltä, mutta mitään ei kuulunut.

Muutama juttu maailmalta on jäänyt mieleen. Sergen todella hieno huomio viskien numeroarvosteluista (viittaus Dave Broomin haastatteluun) oli todella mukavaa luettavaa. Toinen mieleen jäänyt juttu on Ian Buxtonin kirjoitus, joka on luettavissa täällä. Sieppo on ollut aina sitä mieltä, että viski on tehty nautittavaksi, ei säilytettäväksi. Parhaiten viskintekijöiden ammattitaitoa arvostaa arvostamalla tuotetta maistaen, ei säilyttäen kaapissa.

Uusi suomenkielinen viskiblogi, Eläväpullo, ilmestyi kartalle. Loistavaa, todella hienoa saada uusi suomenkielinen viskiblogi netin ihmeelliseen maailmaan! Aivan alkuvuodesta aloitti myös toinen suomalainen, tosin englanninkielinen, viskiaiheinen tiedeblogi Whisky Science. Todella mielenkiintoista luettavaa, ja haastavaa myös. Todella tervetullut viskiblogi. Toivottavasti molemmat blogin pitäjät jaksavat jatkaa kirjoittelua. Smoke on the Water on jatkanut edelleen aktiivisesti kirjoittelua, ja ainakin Sieppo seuraa sitä tarkasti. Kaikista arvioista Sieppo ei ole samaa mieltä, mutta sehän on koko viskiharrastuksen suola (ja tiedän, että menee myös toisinpäin kuten pitääkin). Iso kumarrus Hämeenlinnan suuntaan!

Valitettavasti Sieppo aikoo jatkaa myös oman blogin pitoa omasta, henkilökohtaisesta näkökulmastaan nähden, eikä aio antaa ulkopuolisten vaikuttaa sisältöön. Tämä blogi on edelleen "Hetken ajatuksia viskeistä ja viskiaiheista...", ja aina ei voi miellyttää kaikkia. Ehkä tosin kehumisen sijaan pitää keskittyä enemmän kritisointiin, kun se taitaa tulla luonnostaan.

Alkuvuodesta Sieppo laittoi omat tuntemuksensa vain Suomeen pullotetusta Rosebankistä foorumille. Sieppo löysi tuoksusta yhden aromin, joka on näköjään jäänyt elämään jo omaa elämäänsä. Tämä yksi sana, ja arvio, on jostain syystä noussut esille uudelleen ja uudelleen. Liimasta saa puhua, saippuankin saa mainita mutta rehellisesti havaittuja uusia nimikkeitä ei taida saada sanoa ääneen. Sieppoa lähinnä huvittaa välistä viittaukset siihen viestiin. Ja kuten jo aiemmin totesin, on se Rosebank yksi parhaista Suomeen tehdyistä pullotuksista tähän mennessä. Olisiko aika jo unohtaa ja jättää se tälle vuodelle, jos se niin häiritsee?

Siepolle 2011 oli ihan mukava viskivuosi ja toivottavasti 2012 jatkaa samaa rataa. Jotain uutta varmasti tapahtuu ja uusia näkökulmia avautuu, sen tietää jo nyt.

Hyvää, suvaitsevaa, maukasta, tuoksurikasta ja nautinnollista viskivuotta 2012!

Sláinte,
Viskisieppo

[edit joskus 2012: Sieppo huomasi vähän myöhään, että viskivuonna 2011 oli aloittanut kolmaskin suomalainen viskiblogi eli Viskiä, kiitos. Hienoa, ja pahoittelut Siepon jälkijättöisyydestä.]

Ei kommentteja: