lauantai 22. syyskuuta 2012

Lottien eroja: Talisker 10

Se vanhempi versio
Talisker 10 on laskettavissa Siepon kohdalla yhdeksi porttiviskeistä, jotka aikoinaan viettelivät syvemmälle makujen ja tuoksujen maailmaan. Silloin sen pippurisuus, ja jostakin lukemani kuvaus "bee in your mouth" vakuuttivat. Valitettavasti kuitenkin ajan myötä se pippurisuus tuntui katoavan etikettimuutosten myötä. Nyt Alkon hyllyllä pönöttää taas uusi versio etiketistä, ja samaan aikaan vielä vanhempaakin versiota saattaa löytyä. Kansioiden selailun myötä nyt näyttäisi Siepon kohdalla olevan edessä neljäs versio etiketistä. Onneksi nyt tuli mahdollisuus testata rinnakkain edellistä ja uutta.

Vanhasta versiosta löytyy myös juttua Smoken blogista. Omat tuntemukset liikkuvat samoilla linjoilla. Tuoksu on ehkä hitusen tyhjän oloinen, jossa on savu esillä. Omassa suussa tulee mielikuva, että tässä viskin päälle rakentuu savu. Pippurisuus on tosiaan terävää, jopa pisteliästä (ei hyvässä mielessä). "Perusviski" kuvaa oikein hyvin tätä.

Ja uudempi
Uusi on erilainen. Tuoksu on pehmeämpi, ja väkisiin mieleen tulee sana "tummempi". Savu on enemmän piilossa, mutta havaittavissa. Aivan kuin savu olisi osa perustaa, mihin viski rakennetaan (toisin kuin vanhemmassa versiossa). Maku on pehmeämpi ja tasapainoisempi. Loppumaussa savu on jälleen piilossa, tosin tulee ajan myötä oikein hyvin esille. Pippurisuus on nyt Siepon mielestä kunnon pippurisuutta. Se ei ole pistävää kuten vanhemmassa, vaan "polttavampaa", kuten pitääkin. Jotenkin tulee tunne, että Talisker on nyt palannut takaisin juurilleen ja uudempi olisi iäkkäämmän oloinen. Ainakin Siepon suussa uusi toimii selkeästi paremmin kuin aiempi versio. Hyvällä tuurilla voi löytää vielä vanhan version myynnistä, joten jokainen voi toki kokeilla rinnakkain, oliko edellä olevassa mitään järkeä.

Tällä kertaa, ainakin Siepolla, uusi voittaa vanhan.

6 kommenttia:

pere kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Pitääpä käydä hakemassa pullo työmatkalla noiden edellisten kaveriksi, jos vaikka saisi vihdoin maisteltua kaikki 4-6 versiota rinnan.

Viskisieppo kirjoitti...

Nami. Jos maistelet rinnakkain, niin olisipa kiva kuulla kommentteja. Erityisesti kuvan oikean reunan pullojen etiketit taitavat olla niitä, jolloin Taliskeriin tuli tutustuttua paremmin. Onko uusi yhtään sinne kallellaan, vai onko muistikuva ihan väärä?

Peat kirjoitti...

Repen 10 suora on jäänyt vähän vajaaksi :) Omasta suorastä löytyy tämäkin pullo. Vihreä "maplabel" on vielä hukassa...

Viskisieppo kirjoitti...

Mihin väliin tuo kuvan etikettiversio menee? Itselläkin puuttuu kansioista, eli onko se ennen tuon oikean reunan pulloja vai jossain välissä?

Peat kirjoitti...

Ei tietoa mihin kohtaan ajoittuu tuon pullon ilmaantuminen. Keskimmäisen jommalle kummalle puolen itse sen sijoitan. Hämärä muistikuva, jotta olisi Ranskaan julkaistu?

Viskisieppo kirjoitti...

Kiitokset Peat. Lähinnä kiinnosti josko tuo oli Suomessakin myynnissä joskus, kun oma sarja alkaa tuolta oikeasta reunasta ja tuo sinun linkin etiketti puuttuu.