perjantai 7. syyskuuta 2012

Uutta pukkaa ja haastetta kehiin

Suomen viskikartalle on putkahtanut uusi seura: Viskin Ystävien Seura (VYS). Sieppo toivottaa seuran tervetulleeksi, ja kun utelias on, niin oli pakko lähestyä uutta seuraa kysymykset ojossa.

Suomessa on toki viskiseuroja ollut, ja on siis edelleen. Ensimmäinen rekisteröity viskiseura on 1998 perustettu Suomen Mallaswhiskyseura (SMWS).  SMWS on ollut tähän asti ainoa, joka on toiminut enemmän ja vähemmän koko Suomen alueella. Aktiivista klubitoimintaa löytyy niin Savon suunnalta kuin myös länsi- ja etelärannikoilta, Hämettä unohtamatta.  Nyt myös toukokuussa 2012 perustettu VYS pyrkii palvelemaan meitä viskihärhöjä koko Suomen alueella. Todella kannatettavaa ja ilahduttavaa kuulla, että toiminta ei rajoitu vain ruuhka-alueille.

Sieppo oli yhteydessä VYS:n seuran hallitukseen, ja yritti hiukan udella kuulumisia. Seuran jäsenmäärä on kasvanut todella nopeasti, elo-syyskuun vaihteessa jäseniä oli kuulemma noin 150. Tämä selkeästi osoittaa, että Suomessa on paljon viskeistä innostuneita, joita järjestäytynyt toiminta kiinnostaa. Lisäksi oli todella ilahduttavaa kuulla hallituksen suunnalta, että heidän ei ole tarkoitus toimia kilpailijana SMWS:n kanssa, vaan keskusteluyhteys on jo auki ja yhteisiä tapahtumia on tarkoitus järjestää. Sieppo odottaa innolla, mitä kaikkea tuleman pitää. Toivon todella, että yhteistyön kautta suomalainen viskikulttuuri kehittyy harrastajat huomioiden, eikä mitään turhaa kilpailuasetelmaa synny. Turhalla kilpailulla, tai toisesta seurasta pahaa puhumalla, viedään koko viskihomma takaisin kivikaudelle. Se ei palvelisi ketään ja olisi lähinnä naurettavaa kukkoilua.

Utelin myös VYS:n toiminnasta hiukan. Sain kuvan, että tällä hetkellä toiminta keskittyy lähinnä tastingien ympärille. Tämä oli hienoinen pettymys, sillä se ei sinällään ole mitään uutta. Toki tastingit ovat hyvin keskeinen juttu viskiharrastuksessa, ei siinä mitään. Toisaalta kyllä vihjailtiin myös tapahtumista, jotka eivät välttämättä pyörisi ollenkaan viskin ympärillä. Sieppo odottaa mielenkiinnolla, mitä nuo tapahtumat voisivat olla. Toivottavasti kuitenkin uuden seuran myötä syntyy uusia ideoita (jossain suunnalla) ja uusia tapahtumia saadaan aikaan, jolloin koko viskikulttuuria saadaan vietyä eteenpäin.

Oli kyseessä sitten mikä seura tahansa, seuran kuitenkin tulee olla jäseniä varten ja kuunnella heidän ajatuksiaan toiminnan kehittämisen eteen. Jos lasketaan vain SMWS:n ja VYS:n jäsenmäärä, on viskeistä innostuneita reilut 600 [edit: luku korjattu, alkuperäinen luku 500 oli liian pieni] (Uisgessa kävi reilut 1000 ihmistä). Luulisi, että tuosta joukosta löytyisi uusia, rohkeitakin ideoita, mitä viskin ympärille voisi kehittää, ja ennen kaikkea innokkaita ihmisiä osallistumaan toimintaan muutenkin kuin vain osallistujina; etsimään tiloja, luomaan tarjoilua, kehittämään viskin yhdistämistä ruokaan, ties vaikka mitä. Haaste harrastajille tuleekin tässä. Haastakaa seuranne vetäjät viemään viskiä alueille, mitä Suomessa ei ole ennen tehty.

Jos lukijoissa on henkilöitä jotka ovat molempien (tai useampien) seurojen jäseniä, niin olisi todella mielenkiintoista kuulla vertailua seuroista. Missä ovat suurimmat erot? Miten esim. tastingit eroavat toisistaan? Sieppokin yrittää aktivoitua ja käydä tapaamassa VYS:n porukkaa vaikkapa Viskiä Ystävien Seurassa -tilaisuuden muodossa.

2 kommenttia:

pere kirjoitti...

On tosiaankin hienoa, että Suomessa (organisoitu) viskiharrastus laajenee uuden seuran myötä. Oletan siis, että VYS:n jäsenmäärästä merkittävä osa on ihmisiä, joita SMWS:n toiminta ei ole syystä tai toisesta kiinnostanut. Tältä ainakin näyttäisi pikaisella vilkaisulla kummankin seuran Facebook-ryhmiin.

Viskisiepon esittämien toiveiden lisäksi toivoisin, että uuden seuran myötä Suomeen saataisiin laadukkaiden tastingien lisäksi entistäkin enemmän mielenkiintoisia vieraita ja positiivista näkyvyyttä viskiharrastukselle. Suuremman organisoidun harrastajamäärän myötä myös Alkoon ja maahantuojiin vaikuttamisen mahdollisuudet parantunevat entisestään.

Sen sijaan hieman ihmettelen, että miksi tämä blogikirjoitus on saanut aikaan niin suuren määrän negatiivisia reaktioita lukijoissa? Kirjoittaako Viskisieppo mielestänne roskaa, vai eikö jostakin kirjoituksessa käsitellystä aiheesta saa syystä tai toisesta puhua?

Nimetön kirjoitti...

Sieppo pyytää kommentteja, laitetaan siis. Ihan ujosti ja anonyymisti tietenkin.

Ihan alkuun ihmettelen, miksi ylöspeukuttajien pitäisi perustella mitään. Eikös se jo kerro kaiken; "hurraa viskikulttuuri", "hurraa viskiseurat".

Kiinnitin huomiota samaan, kuin "pere"; alaspeukuttajien tulisi hieman avautua mikä jutussa mätti. Jotenkin koen, että alaspeukutus liittyy nimenomaan VYS:n. Perusteluja?

Missään asiassa yksi toimija ei ole välttämättä se paras ratkaisu. Suomi tarvitsee ehdottomasti jonkun aktiivisen tahon, joka herättelee maahantuojia pitämään tastingeja muuallakin, kuin Helsingissä.

Peukut ylös siis viskeille ja viskiseuroille, kaikille tasapuolisesti.