tiistai 18. syyskuuta 2012

Ylös ja alas mutta ei kommenttia

Uutta pukkaa ja haastetta kehiin -kirjoitus näyttää herättävän paljon tunteita, jos otetaan jutun saamat peukut huomioon. Niitä on kertynyt varmaan enemmän kuin kaikki aiemmat yhteensä. Mutta kommentteja on vain yksi, ja siinä on lisäksi Siepon mielestä oikein asiallinen kysymys.

Sieppo nyt hiukan miettii, onko tuo peukutus liian helppoa? Pitäisikö se poistaa, sillä lopulta palautteena tuo ei kerro kamalan paljon.  Erittäin mielelläni kuulisin lisää kommentteja tuon jutun suhteen niin puolesta kuin vastaan. Miksi peukku ylös? Mikä jutussa mättää? Onko siinä virheellistä tietoa? Muistakaa, anonyymisti voi kirjoittaa, mutta toki suosittelen rohkeasti omalla nimellä avautumista. Ja perustelujen kanssa, kiitos. Selkeästi teillä on mielipidettä asiaan!

24 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Ihmettelin itsekin tuota Viskin Ystävien Seura jutun peukutusta. Mitä ihmettä tarkoittaa peukku alas? Sitäkö että kirjoitus on huono vai että uusi seura on huono/turha? En ymmärrä. Teinipeukut pois ja kommetteja tilalle. Kiitos joka tapauksessa hyvästä blogista.

JaRiMi kirjoitti...

Aika turha tämä peukkutoiminto on, mutta jos bloggari itse jättää sen päälle, niin kai sitten jotkut ihmiset käyttävät sitä, ei kai siinä sen enempää ihmettelemistä.

Itse tulkitsisin sen niin, että jos joku pistää peukkua alas, niin juttu ei kai ollut kiinnostava - mutta se on vain minun tulkintani asiasta.

pere kirjoitti...

Minä taas mietin edellistä kommenttia kirjoittaessani, että johtuuko alaspäin peukutus siitä, että samalle hiekkalaatikolle ei mahdu kahta lasta, vai siitä että uudempaa lasta (varsin kevyesti) kritisoitiin kirjoituksessa, vai kenties siitä, että Sieppo kirjoittaa jotain ihan turhaa turinaa viskiseuroista eikä itse viskeistä!

Oli miten oli, toivon todella, että eri suunnilta kuulemani, blogin perusteella saadusta kuvasta aika lailla poikkeava tieto, VYS:n ja SMWS:n väleistä ei pidä paikkaansa, vaan asiat ovat juurikin niin kuin Sieppo blogissaan kirjoitti. Muussa tapauksessa tehdään sen luokan karhunpalvelus suomalaiselle viskikulttuurille, että lienee parempi pysytellä suosiolla täällä saksamaalla jatkossakin...

I.R. kirjoitti...

Tunnustan painaneeni peukun alas, ja syynä oli itse kirjoitus, ei kumpikaan siinä käsitelty seura.

Kun Suomeen mahtuu hyvin kaksi, kolme tai neljäkin valtakunnallista viskiharrastajien yhdistystä, miksi ehdoin tahdoin kehottaa lukijoita vertailemaan niitä keskenään? Vertailu ei varmasti palvelisi muita kuin mahdollisia vastakkainasettelun lietsojia.

Niin VYS:stä kuin SMWS:stäkin saa tarvittaessa tietoa kummankin seuran omasta viestinnästä. Viskifoorumilta (ks. linkki Virtuaaliseen viskikaappiin) löytyy myös tuore Mika Janssonin ("JaRiMi") postaus, jossa valotetaan SMWS:n toimintaa. Toivottavasti vastaavanlainen saataisiin myös VYS:n edustajalta.

Ilkka Ruponen
SMWS:n varapresidentti

JaRiMi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
JaRiMi kirjoitti...

Olen kyllä samaa mieltä Ilkan kanssa: Seurojen vertailu ja vastakkainasettelu tuntuu kovin turhalta, kuten myös näköjään Suomen rajatkin jo ylittänyt vihjaileva kommentointi ja provosointi SMWS:n ja VYS:in väleistä.

Suomessa on vallan hyvin tilaa useammalle viskiseuralle, eikä VYS ole edes ainoa "muu" viskiseura SMWS:n ohella, mainittakoon nyt sekin tietämättömille (esim. Kemin Seudun Viskin Ystävät, Friends of Irish Whiskey). Hyvin ollaan jo vuosia tultu toimeen, ja tehty yhteistyötä viskikulttuurin eteen.

Katkaistaan nyt huhuilta siivet, sanoi isäntä kun pöllöjä lähti metsästämään. Nähdään yhdessä ensi vuoden UISGEssa kaikki, ja nautitaan hyvästä harrastuksesta.

Mika "JaRiMi" Jansson

Nimetön kirjoitti...

Varmasti Suomeen mahtuu toinen jos kolmaskin viskiseura. Se tuo mukavaa vaihtelua ja antaa varmasti pontta kehittää omaa toimintaa, mikä varsin usein unohtuu jos ollaan "monopoli" asemassa. Vaikkei puhuttaisi vastakkainasettelusta, voisimme ääneen miettiä miksi uusi seura eli VYS on perustettu? Yleisesti voisi ajatella, että jo olemassa oleva tarjonta ei ole ollut riittävän hyvää tai pahimmassa tapauksessa sitä pyörittävien henkilöiden habitus ei ole miellyttävää, näissä tapauksissa tehdään itse parempi vaihtoehto kun saadaan vaan tarpeeksi asiasta innostuneita mukaan ja tässä tapauksessahan VYS on saanut mielestäni hyvän startin lyhyessä ajassa, jos mittarina käytetään jäsenmäärää. Varsinkin niille harrastajille jotka eivät kuulu kumpaankaan seuraan, valintakriteereiksi muodustuu varmasti vastine käytetylle rahalle, mitä sillä saa, ymmärtääkseni liittyminen ja ensimmäisen vuoden jäsenmaksu on yhteensä 50 euroa kummassakin. Vys tarjoaa lasin, viskiaiheista "sälää", jäsenkortin jolla saa alennuksia ravintoloista ympäri Suomen, sekä luonnollisesti mahdollisuuden osallistua tastingeihin. SMWS tarjoaa mahdollisuuden tastingeihin, sekä järjestää jäsenilleen matkoja. Varmasti muitakin juttuja saattaa olla, mutta kumpi tarjoaa paremman "valuen" rahalle? Se kulkeeko nämä kaksi seuraa samaan suuntaan käsi kädessä tulevaisuudessa jää nähtäväksi, jos näin olisi, se mahdollistaisi varmasti viskikulttuurin kasvamisen ilmapiirissä, jossa ei olisi väliä kumpaan seuraan kuuluisi (tai vaikka molempiin), valitettavasti tämä vaatisi kummankin seuran hallitukselta sellaista tahtotilaa, jota en ainakaan tällä hetkellä usko löytyvän, julkisesti voidaan puhua tälläisestä, mutta onko totuus kuitenkaan näin? VYS on uusi tulokas, joka haluaa kasvaa ja tehdä asiat omalla tavallaan, varmasti myös eri tavalla, ainakin osittain kuin SMWS, miksi muuten sitä olisi edes perustettu. SMWS on ollut jo pitkään se ainoa koko Suomen kattava seura, historiaa löytyy, jäseniä on enemmän, mutta aivan varmasti, jos ei julkisesti, niin ainakin hiljaisesti seuran vetäjistö eli tämän hetken hallitus miettii aiheuttaako VYS uhkakuvia heidän toiminnalleen nyt ja jatkossa. Kummallekin seuralle ja lähinnä heidän hallitukselleen annan harrastajan näkökulmasta vinkin täydestä sydämmestäni, rakkausesta viskiin: viekää seuraa eteenpäin oman toiminnan kehittämisen kautta, älkääkä toisen tekemien virheiden tai mustamaalaamisen tietä pitkin, omista virheistä voi ja pitää oppia, kritiikkiä pitää kestää, sekä toisen hyvistä jutuista voi ottaa myös mallia omaan toimintaan, aina voi parantaa. No seuraavat vuosi tai kaksi eteenpäin näyttää missä mennään, heittääkö joku kivellä toista ja miten toinen siihen vastaa, väistämällä, ottamalla sen vastaan vai heittämällä takaisin.

I.R. kirjoitti...

Kovasti tuntuu olevan halua vertailuun - ainakin tuosta edellisestä kommentista päätellen. En vain vieläkään ymmärrä, ketä tällainen lopulta palvelee.

Kysymyshän on yhdistys- eikä yritystoiminnasta, ja yhdistyksen jäseneksi liitytään (toivon mukaan) halusta toimia yhdessä ja yhteisten tavoitteiden hyväksi. Aatteellisen yhdistyksen jäsen ei ole yhtä kuin yrityksen asiakas, joka miettii, minkälaisen vastikkeen hän rahoilleen saa (tätä kai tarkoitettiin "valuella"?). Yhdistys ei toisin sanoen myy palveluja tai etuja, vaan jäsenistö järjestää itselleen toimintaa, joka rahoitetaan jäsenmaksutuotoilla.

Yhdistyksen suhde yrityksiin voidaan organisoida eri tavoin ja erilaisista lähtökohdista. SMWS ei esimerkiksi ole neuvotellut kommentissa viitatuista jäsenalennuksista, koska se ei - ainakaan toistaiseksi - ole halunnut antaa alennuksiin väistämättä liittyviä sitoumuksia millekään yksittäiselle kaupalliselle taholle. Tällainen taloudellinen sitoutumattomuus on kuitenkin vain yksi vaihtoehto, ja toisinkin siis voidaan toimia, pitäen toki mielessä alkoholilainsäädännöstä seuraavat rajoitukset.

Tästä ja ylipäätään kaikista yhdistyksen asioista päättävät viime kädessä jäsenet - ei passiivisina hyödykkeen ostajina, vaan aktiivisina yhdistystoimintaan osallistujina.

Viskisieppo kirjoitti...

Vertailusta ja vastakkainasettelusta.

Minusta vertailun ei tarvitse tarkoittaa vastakkainasettelua negatiivisessa mielessä, ja omalla kohdallani kyseessä on puhdas tiedonhalu. Kun laitoin kysymyksen vertailusta, lähestyin sitä kahdelta eri suunnalta.

a) Jos nyt olisin viskiseuraa etsivä, viskeistä innostunut henkilö, niin totta kai lukisin seuroista tiedot mitä saisin. Vertailisin, kumpi tai mikä seura vastaisi paremmin toiminnaltaan sitä, mitä nyt haluan. Ei tämä minusta ole negatiivista vastakkainasettelua vaan puhdasta vertailua, mikä on minulle parasta.

b) Itse olen, ainakin omasta mielestäni, harrastanut viskejä jo jonkin aikaa. Nyt kun uusi "peluri" putkahtaa kentälle, niin totta kai minua kiinnostaa tietää, tarjoaisiko uusi seura jotain uutta oman harrastukseni tueksi. Ei välttämättä niin, että liittyisin seuraan tai "varastaisin" ideoita toiseen, vaan saisin uusia virikkeitä omaan toimintaani. Taas vertailua, mutta ei minusta negatiivista vastakkainasettelua.

Totta, vertailulla saadaan myös vastakkainasettelua, mutta minusta se on silloin tarkoituksenhakuista eikä kyseessä ole puhdas tiedonjano. Näin itse asian näin ja tarkoitin, ymmärrän kyllä että asian voi nähdä toisinkin.

pere kirjoitti...

Pahoittelen, että huolestumiseni viskikulttuurin kehityksestä Suomessa on provosoinut ihmisiä. Se ei ollut viestini tarkoitus. Lupaan jatkossa olla puuttumatta mitenkään SMWS:n ja VYS:n väleihin tai toimintaan ja keskittyä pelkästään siihen, mikä minulle on viskiharrastuksessa kaikkein tärkeintä, eli viskien maisteluun ja niiden monimuotoisuudesta nauttimiseen!

Nimetön kirjoitti...

Aika uutena viskin harrastajana silmään on pistänyt se että henki tuolla virtuaalisen viskikaapin puolella ei ole erityisen hyvä. Siellä osaavammat jäsenet tylyttää uusia aika surutta eikä sinne kovin moni varmasti halua sen takia kirjoittaa. Ja itse olen kyllä SMWS:n yhdistänyt viskikaappiin, vaikkei mitään virallista yhteyttä kai olisikaan.

Peukut alaspäin kertovat varmasti siitä, että nämä oikeat viskin harrastajat ovat huolestuneita siitä, että joku tulee tekemään asioita eri tavalla. Yhden ainoan totuuden linja rakoilee. Itselleni VYS vaikuttaa oikein tervetulleelta toimijalta ja toivottavasti se tuo tervehtymistä myös muuhun suomalaiseen viskikulttuuriin.

I.R. kirjoitti...

Ennen edellistä kommenttia on Virtuaalinen viskikaappi (ja sen foorumi) mainittu tässä ketjussa vain kerran - toivoessani, että joku VYS:n edustaja kertoisi siellä oman seuransa toiminnasta samaan tapaan kuin Mika Jansson SMWS:stä.

En itsekään ole kirjoitellut foorumille aikoihin, mutta seuraan sitä säännöllisesti, kuten tiedän monen muunkin harrastajan tekevän. Väittäisin, että vain vähemmistö foorumin rekisteröityneistä käyttäjistä on SMWS:n jäseniä, joten jos kommentin kirjoittaja tai joku muu kokee saaneensa foorumilla kylmää kyytiä, ei sen antajalla välttämättä ole mitään yhteyttä SMWS:ään.

Koska foorumi on luetuin ja käsittääkseni vielä ainoa viskiharrastajien virtuaalinen keskustelu- ja tiedotuskanava, olisi todella hyvä asia, että sinne saataisiin tietoa myös VYS:n toiminnasta. Näin itse kukin voisi - sen kummempia vertailuja julkaisematta - päätellä, miten VYS "tulee tekemään asioita eri tavalla" ja "tuo tervehtymistä - - suomalaiseen viskikulttuuriin".

JaRiMi kirjoitti...

Sen haluaisin taas alleviivata, ettei foorumilla ole - eikä ole koskaan ollutkaan - mitään tekemistä Suomen Mallaswhiskyseuran kanssa. Itsekin kirjoittelin sinne huomattavasti ennen jäsenyyttäni seurassa.

Uskallan myös väittää, että SMWS:n jäsenet ovat olleet siellä jopa vähemmistönä. Moni VYS:inkin hallituksen jäsen on vuosien saatossa kirjoitellut foorumille nähdäkseni.

Mitä tulee kirjoituksiin, jokainen - siis myös SMWS:n jäsen - kirjoittaa sinne vapaasti omana yksilönä, ja saa tietysti tehdä niin (tai olla tekemättä). SMWS ei todellakaan harrasta jäsentensä kirjoittelun sisällön tai kohteen ohjeistusta Neuvostotyyliin.

Meillä ei myöskään ole mitään agendaa tai "yhtä totuutta", jota neuvoisimme julistamaan. Kuulostaa aika lennokkaalta (mutta myös surulliselta) salaliittoteorialta suoraan sanoen.

Kummallisia käsityksiä tuntuu olevan SMWS:tä monella seuraan kuulumattomalla. Tulkaa nyt ihmeessä ihmiset tutustumiskäynnille seuramme tilaisuuteen joskus, ettei tarvitse elää näin kummien, jostain hankittujen käsitysten varassa SMWS:tä.

Laitoin aiemmin foorumille pienen esittelyn seuramme toiminnasta ihan meidän seuraamamme täyden avoimuuden periaatteen nimissä, kun siellä kyseltiin VYS:in ja SMWS:n eroja.

VYS:istä ei ainakaan vielä ole vastailtu foorumille? Sääli, sillä vastaus olisi voinut antaa selvennyksen kysyjälle mm. seurojen toiminnan eroista. Samalla veikkaisin, että lukijat tulisivat huomaamaan etteivät ne erot ehkä olekaan niin järisyttävän suuria kuin mitä moni tuntuu kuvittelevan.

Mika R. Jansson
Presidentti, Suomen Mallaswhiskyseura ry

Nimetön kirjoitti...

Miksi pieni vertailu viskiseurojen välillä olisi muuta kuin kaikkia hyödyttävää...ellei itse pelkää jotain muuta tapahtuvan! Aika heikkoa olisi jos esim. erilaisia viskikauppoja ei saisi verrata toisiinsa jostain syystä. Tästä mahdollisuudestahan hyötyvät kaikki asiakkaat, joten saman toivoisi suotavan tapahtuvan myös seuroihin liittyen. Mielestäni ainoa negatiivinen asia voi tapahtua alas peukuttavien mielessä joten...Peukku ylös!

Nimetön kirjoitti...

Mä ymmärrän taas sen, ettei seura ole kauppa. Eihän kai seurassa kukaan saa rahaa siitä mitä tekee? Eiks seurojen idea ole se et jäsenet väsää yhdessä ja maksaa jotain pientä ja sit niillä yritetään saada jotain järkättyä yhessä aikaan ja hallitus valitaan sen mukaan kenel on aikaa ja viitseliäisyyttä väsätä hommia muiden puolestakin. Ei kai jäsen ole vaan joku asiakas vaan harrastaja? Ostaksä seuraltasi palvelua tai tavaraa? Ei se silloin ole seura vaan kauppa.

Nimetön kirjoitti...

Minusta pitää voida vertailla kauppoja, seuroja tai mitä vaan, vaikka ei sitä kukaan kai ole yrittänyt tässä kieltää, vai miten on? Tietysti voidaan miettiä, että löytyykö Mallasviskiseurasta ja VYSistä oikeasti isoja eroja, aika samanlaista toiminta näyttäisi juttujen ja nettisivujen mukaan olevan. Onko muuta eroa kuin se että VYSin kortilla saa alennuksia ja Mallasviskiseura taas ei halua? alennuksia hankkia ja pysyy niin riippumattomana? Kumpi sitten on parempi vaihtoehto? VYSin hallituksessa näyttää istuvan Beer Huntersin ravintolan omistaja ja myös Ardbegin ambassadööri. Eli saako vyssiläiset sponssia tästä ravintolasta tai Begin tuotteista? Jos saavat niin silloinhan alennukset houkuttelevat tähän ravintolaan tai juomaan enemmän Arttua ja hallituksessa oikeastaan ajetaan oman liiketoiminnan etua? Alennukset on harrastajalle hyvä juttu ja Mallasviskiseurankin kannattaa niitä hakea vaikka sitten toisista paikoista (on Lapparia Bowmorea ja muuta) mutta huolestuttavaa on jos kaupallista etua ajetaan näin harrastustoiminnan naamion takaa.

Nimetön kirjoitti...

Viskikaupan heitin vain esimerkkinä. Olipa kyseessä asiakkuutta, jäsenyyttä tai mitä muuta tahansa harkitseva henkilö niin hän saa itselleen parhaan vaihtoehdon jos saa valita monesta hyvästä juuri oikean. Tätähän vapaus länsimaissa parhaimmillaan on. Jos tätä toista vaihtoehtoa verrataan melkeinpä monopoli(ei piruilua vaan tila josta olette saaneet kauan ANSAITUSTI nauttia) asemassa aiemmin toimineeseen seuraan rakentavassa hengessä niin en ymmärrä mitä SMWS:n jäsenet niin paljon pelkää. Teillä on ilmiselvästi pieni asennevika ja mitä pikemmin sen myönnätte niin sitä parempi. Kuinka muuten teillä olisi pokkaa sekaantua asialliseen tiedon levittämiseen näin kärkkäästi. Teistähän ei ole vielä kukaan mitään pahaa kertonut. Hyvää tulevaisuutta molemmille!

"ei minkään jäsen"

JaRiMi kirjoitti...

Ihmettelen, miten joku voi lukea "asennevikaa" tai "pokkaa sekaantua asiallisen tiedon levittämiseen" esimerkiksi minun viesteistäni, kun olen minäkin Mallaswhiskyseuran jäsen?

Onkohan anonyyminä asiasta valittava urho (kirjoittaisit sinäkin rohkeasti nimelläsi) myöskään aivan sisäistänyt sitä, että tätä blogia pitävä, asiallista tietoa levittävä taho on SMWS:n jäsen..? :-)

En oikeasti näe täällä kenenkään - paitsi nyt sinun, anonymiteetin suojasta - puhuneen pahaa kummastakaan seurasta? Tsot tsot.

Pax, anonyymit, pax. Keskitytään olennaiseen, kuten viskiharrastukseen.

Nimetön kirjoitti...

Kummastakaan seurasta en ole pahaa puhunut. Ainoastaan joistakin jäsenistä heidän kärkkään reakoinnin johdosta enkä heistäkään pahaa pahalla. Ja jos tuntuu että oma koira(Viskisieppo) on purrut niin ymmärrän nyt hieman paremmin reaktionne. Perheriidathan ne on tulehtuneinpia. Joo keskitytään olennaiseen. Kuitti!

Nimetön kirjoitti...

Sulla Anonyymi on ilmiselvästi pieni asennevika ja mitä pikemmin sen myönnät niin sitä parempi. Kuinka muuten sulla olisi pokkaa sekaantua asialliseen tiedon levittämiseen näin kärkkäästi.

I.R. kirjoitti...

En tiedä, onko omassani vai jonkun muun sisälukutaidossa vikaa, mutta en kyllä löydä tästä kommenttiketjusta ainoatakaan yritystä rajoittaa asiallisen tiedon levittämistä. Päinvastoin, olen itse yrittänyt usuttaa VYS:ä kertomaan toiminnastaan. Kun on saanut kattavat tiedot, osaa meistä jokainen varmasti tehdä tarpeelliset vertailut ihan omassa päässään.

Reagointi toisten kirjoitteluun ei aina ole merkki pillastumisesta, hätääntymisestä tai muusta sellaisesta. SMWS:n pitkäaikaisena jäsenenä minua vain aidosti kiinnostaa, mitä noiden "toisin toimimisen" ja "viskikulttuurin tervehdyttämisen" tapaisten fraasien taakse konkreettisesti kätkeytyy.

Ja jottei kenellekään jäisi kuvaa, että olisin henkilökohtaisesti sotajalalla VYS:n tai joidenkin sen jäsenten kanssa, kerrottakoon, että olen tehnyt yhteistyötä myös tämän seuran kanssa mm. avustamalla heidän sääntöjensä laatimisessa.

Nimetön kirjoitti...

No sovitaan sitten näin että erot saadaan laittaa ilman valmiiksi purentaa Virtuaaliselle viskifoorumille teidän aloitteesta mutta jos niitä tälle puolelle laitetaan valmiiksi pureksittuna niin peukkua alas. Kuulostaa vaan hieman epäloogiselta mutta sitähän tämä on ollut alusta lähtien.

I.R. kirjoitti...

Huoh... Se lukutaidon ja vielä luetun ymmärtämisen tärkeys...

Peat kirjoitti...

I.R. sanoi...

"Huoh... Se lukutaidon ja vielä luetun ymmärtämisen tärkeys..."

25. syyskuuta 2012 15.08

:) Peukkua ylös tähän ketjuun...