perjantai 21. marraskuuta 2008

Lasi vai lasi

Hyvä single malt juodaan kunnollisesta aromilasista. Piste. Eikös? Ja jos viski ei ole sitten hyvää tällaisesta lasista, niin viski on sitten vähemmän hyvää. Juuri näin!

Lasin merkitys tuntuu monesti olevan lähes yhtä tärkeä kuin itse viski, tai siis jos viski ei ole hyvä oikean muotoisessa lasissa niin ollaan pulassa. Toki oikean muotoinen tulppaanilasi on hyvä maistelussa, mutta onko se lopulta aina paras vaihtoehto nautittaessa viskiä? Viskisieppo väittää että ei ole!

Hyvä aromilasi tuo viskin tuoksut esille hyvin ja sen avulla voidaan viskiä mukavasti pyöräytellä ja huljutella ja tuoksutella ja .... mutta kun välistä ei tuota aina jaksaisi. Ja joskus voi käydä niin, että tuoksulasista saadut aromit tökkivät ja huonot arviot saanut mallas toimiikin paremmin ihan kunnon grogi-lasista. Näin kävi taas, ja on käynyt ennenkin. Viski, joka ei siepon nenässä oikein toiminut, toimiikin paljon paremmin shotti-lasista. Tuoksut eivät hyppää samalla tavalla "silmille" ja viski toimii kokonaisuutena paremmin.

Miksi siis aina juoda samasta lasista? Tottumus? Kunnon harrastaja juo aina aromilasista, eikä muuta voi ajatella! Haasta itsesi ja ylläty! Ei se ole väärin vetäistä kerran hyvä mallas jostain muustakin kuin Riedelistä, Glencairnista tai vastaavasta. Voit jopa yllättyä. Ihan totta. Ei aina kannata olla liian "hyvä".

2 kommenttia:

RHN kirjoitti...

Tervehdys!

Löysin blogisi etsiessäni lisätietoja viskilaseista.

Itse tykkään juoda "teräväni" shottilasista, vaikka usein kuulenkin juovani silloin viskiä aivan väärin.

Kysymykseni kuuluukin: kuinka tärkeänä koet lasin (ja sitä kautta "nauttimistavan") merkityksen juoman arvostuksena ja oikeallisuutena?

Kiitoksia, jo etukäteen ja tsemiä blogillesi! :)

Viskisieppo kirjoitti...

Minun mielestäni et juo sitä väärin. Tai siis en minä ala sanomaan, että viskin nauttiminen shottilasista on väärin.

Mutta tulee muistaa, että lasilla on totta kai merkitystä nauttimisessa. Mutta minusta se riippuu myös tilanteesta ja siitä mitä haluaa. Hyvä aromilasi tuo aromit paremmin esille kuin shottilasi ja sitä kautta juomasta voi saada enemmän irti (esim. maistelutilanne). Mutta jos juomasi on vaikkapa seuranasi kun lukee kirjaa, ei lasilla tällöin _välttämättä_ ole yhtä suurta merkitystä ja ei minusta näin ollen ole mitään väärää käyttää shottilasia.

Lasi tulee valita tilanteen ja omien mieltymysten kautta. Ei tulppaanilasia tarvitse käyttää, jos ei halua. Suosittelen kyllä ainakin kokeilemaan useamman kerran ja kokeilemaan miten se sinulla toimii.

Itse yleensä suosin aromilasia viskin kanssa aina, mutta en minä lasiani mukanani kanna mökille/laiturille ja sitten kieltäydy nauttimasta/arvostamasta juomasta kun on "väärä lasi".

Smoke on the Waterin blogissa on hyvä juttu asiaan liittyen:

http://smokeonthewater-fin.blogspot.com/search/label/Viskilasit

Mutta kyllähän "ns. oikea lasi" on osa juoman arvostusta. En sitä kiellä, mutta en ole asian suhteen kamalan puritanisti. Tärkeintä on nauttia ja jokainen meistä kokee nauttimisen omalla tavallaan.