sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Sieppo Speyside-kierroksella 2/4

Torstaiaamu valkeni Speysidella aurinkoisena, toisin kuin oli luvattu. Äkkiä ylös ja katsastamaan majapaikkaamme ja ympäröivää maisemaa.

Majapaikkanamme toimi Gairnshiel Lodge. Todella mukava paikka ja äärettömän mukava omistajapariskunta. Erinomainen valinta Speysiden viskireissulle. Ympäröivät maastot olivat todella kauniit ja kuvista ei valitettavasti välity koko komeus, mutta jos edes jotain.Aamupalana kunnon Skottilainen aamupala; paahtoleipää, marmeladeja/hilloja, kahvia/teetä, mehua, veripalttua, haggista, papuja tomaatissa, paistettu tomaatti, pekonia, makkaraa, paistettu herkkusieni. Tuolla jaksaakin sitten lähteä eteenpäin.Ensimmäisenä kohti Royal Lochnagaria. Valitettavasti tislaamo ei ollut toiminnassa äskettäin sattuneen vian takia. Mutta silti pääsimme kiertämään paikan melkein kokonaan ja lopulta kutsui tasting, jossa maisteltiin Royal Lochnagarin tuotteita. Tastingin jälkeen käväisimme vielä kaupassa, josta sai ostaa tislaamon tuotteita (myös monien muiden Speyside-tislaamojen tuotoksia).

Tislaamon jälkeen oli vuorossa ensin perus-brittiläinen lounas eli iso voileipä. Sen jälkeen pikasettinä meille myöhästyneille eilisillan kuuden viskin setti. Vedimme sen puolessa tunnissa, joka valitettavasti oli aivan liian tiukka aikataulu, mutta onneksi viskit olivat suurimmalle osalle tuttuja. Juttua ja vertailua olisi kyllä jatkanut kauemmin. Nyt olikin aika hypätä bussiin ja aloittaa matka kohti seuraavaa tislaamoa, Aberlouria.Aberlourin tislaamokierros oli lopulta ehkä hitusen "kliininen", mutta kaikin puolin aivan toimiva. Paikassa oli ehdoton valokuvauskielto sisällä, joten kuvia sai vain pannuista oven ulkopuolelta otettuna. Kierros päättyi Aberlourin tastingiin, ja sen jälkeen oli mahdollisuus pullottaa itse sherry ja/tai bourbon kypsytetty Aberlour kotiin viemisiksi. Aika moni seurueesta tilaisuuden hyväkseen käyttikin. Viskisieppo kallistui täyttämään omansa bourbon-versiolla. Tislaamon kaupasta sai sitten toki ostaa lisää tuotteita, jos matkalaukku oli vielä täyttämättä kokonaan.

Aberlourin jälkeen kohti Tomintoulia, jossa pysähdyimme paikalliseen Whisky Castle -viskikauppaan. Hyllyssä oli vaatimattomat 500 viskiä ja todella paljon pulloja joita sai maistaa. Aikaa tosin oli rajallisesti, eli ostokset tehtiin aika pikaisesti.Lopulta olimme takaisin majapaikassa ja valmistautuminen seuraavaan tastingiin olikin jo edessä. Illan kattaus sisälsi kuusi viskiä, jotka oppaamme Gordon Muir esitteli. Gordon oli todella mukava skotti, loistava valinta oppaaksi. Hänen vetämänsä tasting oli leppoista yhteistilaisuus eikä minkään saarnamiehen vetämä paasaustunti. Ajatuksia ja mielipiteitä vaihdeltiin. Tastingin lopuksi seuramme presidentti luovutti Gordonille hiukan tuliaisia Suomesta. Illan setistä Viskisiepon suosikiksi nousi Regis Whisky Mad Linkwood 1992.Illalliseksi oli Smoked Haddok Remekin (todella maistuva, kuuma alkuruoka), Chiken Bonnie Prince Charlie with Haggis (kanan sisälle käärittyä haggista, ja varsinkin haggis oli suussa sulavaa) ja Sticky Toffee Pudding and whisky cream (hyvää ja makea kuin mikä, joku viski olisi sopinut rinnalle).

Ilta jatkui vapaissa merkeissä jokaisen täyttäen lasiaan baarista omatoimisesti ja laittamalla viivan piikkiin. Homma toimi hyvin mutta aika pian suurin osa matkalaisista päätti suunnistaa kohti sänkyä, sillä takana oli pitkä päivä ja edessä uusi mielenkiintoinen.

Maistetut viskit:
- Royal Lochnagar 12 y.o, Selected Reserve, Distillers Edition ja new make
- Glenlivet 12 y.o, Gragganmore 12 y.o, Dalwhinnie 15 y.o. Macallan 12 y.o, Talisker 10 y.o, Lagavulin 16 y.o.
- Aberlour new make, bourbon cask 14 y.o, sherry cask 15 y.o, 10 y.o, 16 y.o ja a'bunadh (batch 25)
-an Cnoc 16 y.o, Benrinnes F&F 15 y.o, Caol Ila DE (1993/2006), Caol Ila CS, Linkwood 1992 (Regis Whisky Mad), Talisker 18 y.o.

Ei kommentteja: