lauantai 22. tammikuuta 2011

UISGE 2011 - Virallinen tiedote

TIEDOTE - Julkaisuvapaa 20.1.2011

UISGE 2011 – SUOMEN ENSIMMÄINEN VISKIFESTIVAALI 10. JA 11.2.

Suomen Mallaswhiskyseura ja ravintola Gallows Bird järjestävät yhteistyössä kaikkiaan 16:n viskejä maahan tuovan tai niitä valmistavan yrityksen kanssa Suomen ensimmäisen pelkästään viskeille omistetun yleisötapahtuman.

Viskejä on meillä toisinaan esitelty olutfestivaalien ohessa, mutta koskaan aikaisemmin ne eivät ole päässeet pääosaan – monologista puhumattakaan. Muissa Pohjoismaissa tällaisilla tapahtumilla on jo vakiintuneet perinteet, ja nyt, kun kiinnostus viskeihin on Suomessakin ollut useita vuosia voimakkaassa kasvussa, alan harrastajat ja kaupalliset tahot päättivät viimein koota voimansa yhteisen asian edistämiseksi. Festivaalin nimen on inspiroinut gaelinkielinen ”elämän vettä” tarkoittava sanapari ”uisge beatha”, jonka alkuosa istunee vaivatta myös suomalaisten suuhun.

Ravintola Gallows Birdin tiloissa on kahden iltapäivän ja illan aikana esittelyssä ja maistettavissa yli 100 erilaista viskiä. Suurin osa niistä on Skotlannissa valmistettuja single malt -viskejä. Muun maailman tuotantoakaan ei silti ole unohdettu, ja mukana ovat luonnollisesti myös molemmat suomalaiset mallasviskitislaamot, porilainen Beer Hunter’s ja lahtelainen Teerenpeli.

Viskejä esittelevät maahantuojien ja valmistajien edustajat. Kotimaisten voimien lisäksi paikalle saapuu kymmenkunta ulkomaista vierasta, jotka pitävät ohjattuja maistelusessioita päämiestensä tuotteista. Suomen Mallaswhiskyseura puolestaan järjestää mahdollisuuden tutustua viskinmaistelun perusteisiin asiantuntijan opastamana joko englannin (Gordon Muir) tai suomen (Timo McAaltonen) kielellä.

Asiantuntijoista valittu tuomaristo maistelee ja valitsee mukana olevista viskeistä parhaimmiston. Tuomaroinnin tulokset julkistetaan tilaisuudessa 10.2.

Festivaali on avoin kaikille 20 vuotta täyttäneille. Se on suomalaisten viskiharrastajien kohtauspaikka, mutta tarjoaa toisaalta tietoa ja monipuolista maistettavaa jokaiselle viskeistä kiinnostuneelle – aiemmasta kokemuksesta ja harrastuneisuudesta riippumatta.

Festivaali avataan torstaina 10.2. klo 14 pidettävällä lehdistötilaisuudella. Yleisölle festivaali on avoinna sekä torstaina 10.2. että perjantaina 11.2. klo 15–22, ja ravintola on auki aina klo 2:een asti. Ravintola Gallows Bird sijaitsee Espoon Niittykummussa Merituulentien varrella, osoitteessa Niittyportti 2.

Tilaisuuteen ei ole sisäänpääsymaksua. Tiskillä peritään 3 euron suuruinen lasipantti, jonka saa takaisin, kun lähtiessään palauttaa käyttämänsä maistelulasin. Viskit anniskellaan ja maksetaan maahantuojien ja valmistajien omilla esittelypisteillä. Maksaminen näillä esittelypisteillä tapahtuu ravintolan tiskiltä myytävillä maksulipukkeilla. Viskien lomassa voi nauttia myös kevyttä pubiruokaa.

Mukana ovat kaikki merkittävät Suomessa toimivat viskien maahantuojat ja valmistajat: Altia, Diamond Beer Brewing Company, Hartwa-Trade, Heino Juomat, Interbrands, Lignell & Piispanen, Maxxium Finland, Moët Hennessy Suomi, Norex, Panimoravintola Beer Hunter’s, Pernod Ricard Finland, Servaali, Tampereen Viinitukku, Teerenpeli Yhtiöt, Vinoble ja Wennerco.

Helsingin keskustasta Gallows Birdiin ja takaisin järjestetään yleisölle maksuton kuljetus. ”UISGE 2011” -tekstein kilvitetty Westendin Linjan bussi lähtee Kiasman tilausajopysäkiltä (Mannerheimin patsaan edustalta) molempina festivaalipäivinä klo 14.45 ja 17.45. Paluukuljetusten lähtöajat ovat kumpanakin päivänä klo 18.15 ja 22.15. Kuljetuksiin ei voi tehdä paikkavarauksia. Mukaan otetaan saapumisjärjestyksessä niin monta matkustajaa kuin bussiin mahtuu.

Lisätietoja:
Lea Rantala, The Gallows Bird, info(at)gallowsbird.fi
Mika Jansson, Suomen Mallaswhiskyseura, mika.jansson(at)nsn.com
Ilkka Ruponen, Suomen Mallaswhiskyseura, ilkka.ruponen(at)elisanet.fi
www.gallowsbird.fi
www.mallaswhiskyseura.fi

Ei kommentteja: