torstai 23. helmikuuta 2017

Virtuaalista viskiä

Mistä tietää, että blogistilla alkaa olla omat sanomiset vähissä? No siitä, että tehdään juttu muiden aikaansaamista jutuista.

Kyselin taannoin Facebookin ja Twitterin puolella apua teiltä, hyvät lukijat. Tiedustelin, josko tietäisitte suomalaisia viskisivustoja menneiltä ajoita, ja miksei myös nykyisiäkin. Kipinän tähän selvittelyyn antoi blogikollega "Smoke on the Water". Hän oli mennyt arvelemaan, että Viskisiepon blogi olisi vanhin Suomessa toimiva/toiminut viskiblogi. Kulauttamatta en tätä itse pystynyt nielemään, tai edes uskomaan.  Tämän seurauksena minua alkoi kuitenkin kiinnostaa, mitä kaikkia suomalaisia viskiaiheisia sivustoja on ollut olemassa.

Missään nimessä en väitä selvitykseni olevan kattava tai kestävän tarkempaa tieteellistä tarkastelua. Tämä ei ole historiankirjoitus, vaan viskinhöyryinen kurkistus, mitä on saattanut olla menneinä vuosina netin syövereissä, ja mitä on edelleen.

Olen tarkoituksella jättänyt joitakin sivustoja pois listalta. Moni viskiblogi ehti toimia vain noin 2-5 jutun verran, ja olen aika raa'asti jättänyt nämä listoilta pois. Tein siis täysin subjektiivisen luokittelun sen suhteen, minkä otan mukaan ja minkä en. Jos kuitenkin huomaat, että juuri sinun blogisi tai sivustosi puuttuu listalta ja että se sinne kuuluu, niin palautetta saa ilman muuta antaa. Mutta ennen kuin täysin hiillyt sivustosi puuttumisesta, ota viski ja huoahda. Voi olla, että en ole ollut edes tietoinen sivustostasi. Ainiin, tislaamojen sivustot on jätetty pois tarkoituksella. Tokihan olisin voinut lisätä Kyrön, HDCO:n, Teerenpelin jne mukaan, mutta ajatus oli kerätä sivustoja, jotka ovat "yleisesti viskillisiä".

No mitä sitten oikein löytyi? Varmaan kaikkien tuntema Virtuaalinen Viskiforum on toiminut vuodesta 2004 saakka, ja toimii edelleen. Vaikka välillä foorumilla on ollut hiljaisempaa, on se ehkä edelleen se paikka, mikä kasaa parhaiten harrastajat yhteen. Viskisieppo nostaa ison lasillisen Antille, joka on yksityishenkilönä pitänyt tuota paikkaa pystyssä. Se ei siis ole minkään seuran foorumi, kuten välillä virheellisesti kuulen väitettävän.

Kaikkein kauimmaksi historiaan pääsin Academic Whisky Clubin sivujen kanssa. Sivut ovat putkahtaneet esille joskus 1994. Seuran toiminta on loppunut jo 2000, mutta sivut löytyivät vielä 2016 (tätä kirjoitettaessa ne ovat jo hävinneet, mutta joku versio on täällä). Kiitos seuran entiselle webmasterille, että sain vastauksia kysymyksiini. Itsekin olin aikoinani liittymässä seuraan, mutta se taisi osua juuri samaan ajankohtaan seuran loppumisen kanssa.

AWC:n jälkeen onkin pitkä tyhjä pätkä ilman uusia merkintöjä. Seuraava merkittävä sivusto näki päivänvalon vuonna 2000, kun SMWS julkaisi omat sivunsa. Seura on edelleen olemassa, ja sivut myös. Sivut, joille kyllä pitäisi saada se uudistus nyt ihan oikeasti tehtyä!

Toisen merkittävän viskiseuran, eli Viskin Ystävien Seuran, sivut perustettiin 2012.

SMWS:n sivujen jälkeen oli taas hiljainen hetki aina vuoteen 2004 saakka. Tällöin siis Virtuaalinen viskiforum aloitti, ja samoin avautuivat Viskisiepon WWW-sivut. Nuo Siepon varhaiset sivut kuolivat blogin perustamisen myötä huhtikuussa 2007.

Niin, ei tosiaan ole löytynyt viskiaiheista blogia ennen vuotta 2007. Legless Scotsman (nykyään myös blogisti) avasi www-sivustonsa 2006, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, niin ei vielä tuolloin blogin muodossa. Jos tämä todellakin pitää paikkansa, niin ehkä tämä blogi on todellakin se eka viskiblogi. Pitänee jutustella Leglessin kanssa joku kerta dramin äärellä, ja selvittää mikä on tarkka totuus.

Vuonna 2008 aloitti seuraava blogi, kun Smoke on the Water aloitti toimintansa. Smoken blogi on ehkä yksi Suomen tunnetuimmista, ja sisältää kyllä kadehdittavan nuotituksen mm. Bowmoren ja Ardbegin viskejä. Lisäksi musiikkimaku sopii ainakin minun nuottikorvaani, joten luettavaa löytyy lähes aina.

Tämän jälkeen uusia blogeja onkin putkahdellut mukavasti, ja ennen kaikkea moni uusi blogi on jaksanut jatkaa kirjoittelua aktiivisesti. Tämä on todella hienoa, ja anteeksi, että en nyt mainitse teitä kaikkia erikseen tässä ja nyt. Todella mahtavaa olla tekemisissä teidän kanssanne ainakin virtuaalisesti, ja aika monta teistä olen saanut tavatakin. Linkkilistaa löytyy tuolta blogin oikeasta reunasta, ja nimiä voi tihrustella alla olevasta kuvasta (klikkaamalla pitäisi tulla suuremmaksi).

Facebookin puolella on myös paljon toimintaa. On erilaisia opiskelijajärjestöjen viskiporukoita, ryhmiä ja jopa rekisteröityneitä seuroja. Rajasin tällä kertaa heidät kaikki pois tästä lyhyestä katsauksesta. Ehkä joskus myöhemmin on aika katsoa sen alustan puolelle.


Kuvan selityksiä:

(*1) Vaikka sivut löytyvät edelleen, olen laittanut loppumisajankohdan sen mukaan, miten seuran toiminta on loppunut
(*2) Toiminut eri alustoilla. Aloituspäivämäärä ekan aloituksen mukaan.
(*3) Ensimmäinen kirjoitus on 07/2013

Sivustojen aloituspäivät ovat kuukauden tarkkuudella. Jos on ollut tiedossa vain vuosi, olen merkinnyt avauspäiväksi kesäkuun alun.
Ei kommentteja: