Mitä jäi käteen paluusta
kolmen (4) ensimmäisen viskin pariin? Vuoden 2017 viskibudjetti otti
ison loven heti alkuun, mutta nyt sanon, että kannatti. Sen verran monta
vuotta olen miettinyt tätä paluuta, ja nyt oli hyvä (teko)syy.
Lagavulin
16 oli positiivinen yllätys. Tämän päivän versio ei ollut niin kaukana
menneestä kuin pelkäsin. Nykyinen 16-vuotias on edelleen hyvä viski. Ei
ihan niin upea kuin vanha, mutta rinnakkainmaistelussa vain löytää ne
erot helpommin. Ilman muuta uudelle on paikka kaapissa.
Laphroaig
oli jo lähellä järkytystä. Sen 10-vuotias on aivan eri viski tänään
kuin se oli 90-luvulla. Vanha oli savuinen, mutta myös hedelmäinen ja
monipuolinen. Upea viski. Uusi on vain savua ja savua ja teollisuutta.
Ei toimi minulla ollenkaan, paitsi BBQ-soossissa. Eka siemaisu vanhaa
oli todella paluu alkuhetkiin.
Macallan. No, 90-luvun
Macallan vain ON The Macallan. Sherryviskejä, ei pommeina, vaan upeina
viskeinä. Rinnakkainmaistelussa vanha 10-vuotias toki jää vanhan
12-vuotiaan jalkoihin, mutta yksinään on mainio maisteltava. Vanha
12-vuotias on [pala kurkussa, tippa linssissä]...
Macallanin 10-vuotiaan
hinta aikoinaan euroissa taisi olla n. 30-40€ ja 12-vuotias jotain
50-60€. Jos jollakin on tarkempi muisti hinnoista tai hinnastoa niin
laittakaa ihmeessä kommentteihin. Korjaan sitten.
Nämä viskit siis houkuttelivat minut pimeälle puolelle, ja näiden maku on toiminut minulla referenssinä kaikki nämä vuodet.
Ymmärrän
täysin, että jos on kietoutunut viskien pauloihin vaikkapa
2010-luvulla, on viskien maku ollut erilainen ja lähtötilanne on eri.
Olisivatko nykypäivän viskit vieneet minut mukanaan? En tiedä! Tai
olisiko 90-luvun viskit vieneet mukanaan sen, joka aloitti 2010-luvulla?
En tiedä.
Mutta mikä parasta, kumpikin aloituskohta on
yhtä arvokas. Lähtötilanteen makumaailma on jonkin verran erilainen, ja
tästä johtuen tämän päivän viskeihin on tietysti erilainen
asennoituminen. Kummallakin yhtä oikea, sillä "nollataso" on vain
erilainen.
Onkin hyvä, jos pystyy maistelemaan
vanhempia pullotuksia, niin pääsee tekemään vertailua nykypäivään. Mutta
on tärkeää myös maistella uusia viskejä, sillä viskiteollisuus kehittyy
koko ajan. Itselleni 90-luvun viskit ovat ne rakkaimmat, mutta en aio
jumahtaa menneeseen. On tärkeää pysyä mukana ja hyväksyä muutos, sillä
ilman muutosta ei olisi uusia makuja, tuoksuja ja hyviä väittelyitä.
Makua, ei määrää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti