sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Kitinää

Alkon valikoima mättää. Ruotsissa paljon parempi valikoima. Miksi Alko ei hommaa tuota ja tätä? Miksi maahantuojat ei tuo kunnon versioita ja harvinaisuuksia Suomeen? Missä huutokaupat? Miksi, miksi, miksi? Kyllä meillä Suomessa on tilanne sitten niin kamala, ihan ollaan surkeita. Kateeksi käy kaikkia.

Alemmuuskompleksi? Se tuttu ja turvallinen kitinä toimii myös viskipuolella, mutta minusta nykypäivänä aika turhaan. On olemassa EU ja Internet eli tilaaminen on helppoa, jopa laillista ja halpaa. Onhan se laillista? Näin olen ymmärtänyt, korjatkaa äkkiä jos ei ole. Mutta siis oletan, että on laillista.

Uskooko kukaan, että Alko voisi missään vaiheessa vastata viskipuolella esimerkiksi yli 300-500 viskin valikoimasta? Olisiko se todellakaan kannattavaa Suomessa? No, oletetaanpa että Alko toisi hyllyynsä 300-500 viskiä. Missä ko. kauppa sijaitsisi? Helsinki. Onko muita vaihtoehtoja, joissa on tarpeeksi suuri potentiaalinen asiakaskunta? Kitinä alkaisi taas. Miksi vain Hesassa? No, Alko toki joutuisi lähettelemään viskejä sitten ympäri Suomea, mutta mitä se tekisi hintatasolle? Minun maalaisjärki sanoisi, että ei hyvää.

Mitä väliä sillä on, että Ruotsissa on parempi valikoima? Saksassa on parempi. Mitä väliä, että Saksassa on parempi, mennään Skotlantiin. Aina löytyy parempaa, kalliimpaa, erikoisempaa. Niitä haluavat osaavat tänä päivänä tilata haluamansa luksustuotteet netistä.

Takaisin Alkoon. Tarkoitus ei ole pitää mitään markkinointipuhetta (Viskisieppo ei markkinoi tai suosi mitään toimijaa), mutta ei se valikoima minusta nyt niin kamala ole. Tyylejä löytyy laidasta laitaan, eri mantereet on mukavasti mukana, muutama jopa "ylempää keskitasoa" oleva "luksus" valikoimassa. Itseasiassa väitän, että Alkon valikoima on sellainen, että pääsääntöisesti(!) aina löytää oikean tyylisuunnan viskin. Jos erikoista tai tiettyä etsii, onko se löydyttävä automaattisesti Alkon hyllystä? Onko se saatava just nyt ja heti? Eikö harvinaisemman/tietyn hankinnassa voi noudattaa hitusen hitaampaa aikataulua.

Viskiyhteisö sai hommattua Suomeen Suomi-pullotteen. Hieno homma, kuvastaa harrastajien merkitystä ja osoitti ehkä maahantuojille, että täällä on potentiaalia. Emme ole enää myöskään niin paha takapajula kuin Ruotsi. Niin, toivottavasti tuo alemmuuskompleksi ei ollut ainoa syy viskin hommaamiseksi. Mutta lopulta oliko tuolla Suomi-pullotteella mitään edistystä Suomen viskikulttuurille? Hinta oli aika kova ja ulkona ns. tavan aloittelijan ostoslistalta. Suurin osa pulloista taisi kadota pienen(?) harrastajajoukon kaappeihin. Paransiko pullon ilmestyminen viskikulttuuria Suomessa yleisesti? Kertokaa, jos näin on sillä minulta se on mennyt ohi. Edellisestä epäileväisyydestä huolimatta nostan hattua ko. pullotteen mahdollistajille. Ehkä se hyöty onkin sitten vasta tulevaisuudessa ja maahantuojien herättämisessä ja en vain sitä älyä.

Mutta takaisin parhaaseen viskikauppaan eli osoite oli, http://www.

Ei kommentteja: