perjantai 24. lokakuuta 2008

Parveilua

Viskisieppo on lajitovereineen aina välistä parveilevaa lajia, vaikkei varsinaista muuttoaikaa olekaan. Parveilun ansiosta kuulopuheita kuuluu välistä sähköisiäkin sähkötinlinjoja pitkin. Nyt vaakkumista tai sirkuttelua (kukin valitkoon sopivamman äänen kuvaamaan viskisieppoja) kuului oluen merkeissä. Ja mikä parasta, Suomi-oluiden merkeissä. Pari viestiä sitten kävin mielikuvamuuttomatkalla makujeni saattelemana Huvilassa ja siitä innostuneena selvittelin lisää.

Totta todellakin, erääseen Kauppaketjuun on ilmestynyt mm. Huvilan pulloja ihan vakituisemminkin. Valitettavasti muuttokausi Joutsenella ja Kalpealla Alella on vasta käynnissä pääkaupunkiseudulla, mutta toivon mukaan leviää hitaasti ja maukkaasti myös muualle. Tottahan nautiskelijoita löytyy koko Suomesta, ei ainoastaan lumettomalta vyöhykkeeltä. Lisäksi kuulemma mm. Myymälässä Punavuoressa on myös tarjolla pienpanimoiden tuotteita. Suru-uutinen on, että laatikko (20 plo) ei meinaa kiertää edes kuukaudessa kaupasta asiakkaalle. Viskisieppo ei asiaa tiennyt, mutta hoitaa jossain vaiheessa lämmikettä kotiin.

Talvi on siepoille aina lämmittelyn aikaa. Siispä talvioluiden tuloa lauleskelee aina iloisin mielin. Nyt huhu kertoo, että VASPin Talvi olisi tarjolla mahdollisesti viikolla 44 edellä mainituissa osoitteissa. Ja Huvilankin Hyvää Tuomasta sopivasti Joulun alle viikolla 45. Meheviä juoruja, joissa uskon kyllä olevan todella suuri totuuden siemen. Viskisiepon syväkurkku on mallaspuolen asiantuntijalähteitä.

Mutta ei hyvää, jos ei myös liian karvastakin. Sain myös kuulla meidän, ja myös ravintoloiden, valinnoista oluiden suhteen. Edelleen, hyvin usein niin kuluttaja kuin ravintolakin tekee ostopäätöksen prosenttien mukaan. Laatuoluiden kanssa en soisi enää moista näkeväni, ehkä ns. helppoa juotavien kanssa, joiden tarkoitus on ainostaan sammaltaa lauluääntä. Toki ymmärrän ravintolan näkökannan, mielummin otetaan rajalliseen valikoimaan niitä, mitä ei kaupasta löydy ja tämä tietysti ohjaa helposti yli kaupan prosenttien. Ja tästä tietysti ymmärtää kuluttajan tilanteen. Tokihan nyt kun pubiin lähtee, mielummin ottaa sitä mitä kaupasta ei saa. Ongelma on kuitenkin siinä, että kun niitä Suomalaisia (artesaani-)oluita ei saa oikein sitten kummastakaan. Ravintola syyttää kauppaa ja kauppa prosentteja ja kuluttaja kaikkia...vai miten se nyt oli? Onneksi toki poikkeuksia löytyy niin ravintolapuolelta kuin kaupankin puolelta!!

No niin, viskisieppo rauhoittuu nyt edellisen "paatoksen" jäljiltä ajattelemalla Joutsenen lentoa kesäisen järven yllä. Rauhoituksesta huolimatta myös nauttii sitä.

Suuri kiitos kaikille niille, jotka jaksatte tuoda suomalaista olutkultturia myös olohuoneisiimme. Tekemällä laadukkaita, maukkaita ja erilaisia oluita rikastutatte suomalaista makukirjoa. Tuomalla niitä kauppoihin ja myymällä niitä, mahdollistatte kuluttajalle valinnan mahdollisuuden (vaikeuden, ei kai nyt sentään). Nyt on kuluttajana aika vastata alkavaan tarjontaan ja osoittaa, että hyvälle, maukkaaalle, erilaiselle ja laadukkalle kotimaiselle oluelle on kysyntää.

ps. Vaikka tekstissä vilahti vain muutama panimo, niin kiitos myös muille pienpanimoille ja panimoravintoloille. Yhteen ei aina saa kasattua kaikki nimiä.

Ei kommentteja: