keskiviikko 27. elokuuta 2008

Rahastuksen makua

Vaikka kuinka koitan katsoa sumuisten Islay-lasien läpi, en voi välttyä (ex?) lempotislaamoni toiminnan ihmettelyltä. Ja samaa toimintaa on kyllä huomattavissa monella muullakin tislaamolla.

Mielestäni ei tarvitse katsoa kovinkaan kauas taaksepäin, kun huomaa viskivalikoimassa mielenkiintoisen eron nykypäivään. Ennen, ihan lähitulevaisuudessa, useimmat tislaamot luottivat omiin kivijalkoihinsa ja "erilaisuuksien" teko oli Indy-puolen asia. Uusia versioita tuotiin markkinoille maltillisesti ja "hyvällä maulla". Mutta miten on tänään?

Mielestäni Indy-puolen merkitys on pienentynyt johtuen tislaamojen siirtymisestä tavallaan Indy-pullotteiden markkinoille. Tislaamoilta tippuu koko ajan mitä mielikuvituksellisimpia viskejä ja joka vuoden "uusia pullotuksia" jne. Katsotaanpa vaikkapa BenRiach- ja Ardbeg-tislaamoja.

Itse olen tippunut kartalta ihan onnellisesti BenRiachin valikoiman suhteen. On pedroa, sauternea, peatet, non peatet jne. Ardbeg julkaisi uuden omistajan myötä Young-sarjaansa (tästä narisinkin jo aiemmin joskus kauan sitten). Tuntuu kuin tislaamot olisivat menettäneet oman linjansa, ja alkavat nyt palvella asiakkaitaan myös alueella, jonka Indy-pullottajat ennen noin suunnilleen hoitivat.

Minusta tuossa haisee enemmän rahastuksen maku ja rahojen riistäminen ihmisiltä tislaamon nimellä. Varsinkin Ardbegin young-sarja ei minusta ole tehnyt tislaamolle mitään hyvää. Vai oliko pakko tuoda sarja ulos, että ihmiset huomaavat uuden omistajan tulleen kaupunkiin, eikun siis tislaamoon.

Kaikki tislaamot eivät onneksi ole lähteneet tähän kilpavarusteluun mukaan ja moni tislaamo edelleen tuo maltillisesti ulos uusia versioita. En tietenkään siis kiellä tislaamoja kokeilemasta ja tuomasta uusia versioita, mutta ehkä vähemmän aggressiivinen tyyli voisi käydä paremmin myös kuluttajille. Liialla häsläämisellä voi lopulta olla negatiivinen vaikutus tislaamolle, jos omat kivijalat ja vahvuudet unohdetaan. Vai onko suuri valikoima vain rikkautta? Miten on? Minulle se on enemmän rahastusta.

p.s Jos joku sai kuvan, että mielestäni Indy-pullotteet häviävät tms. niin se ei ole tarkoitukseni. Indy-pulloitteet rikastuttavat edelleen viskikarttaa, ja pitävät jo monen kuolleen tislaamon nimeä loistavasti elossa.

Ei kommentteja: