keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Jouluviski

Joulu alkaa jo olla nurkan takana ja moni onkin hommannut itselleen jouluviskin. Jouluviski?

Jouluna perinteisesti nautitaan jouluisia juomia, kuten glögiä. Onko jouluviski siis kypsytetty glögitynnyrissä tai viimeistelty hedelmäkakun paistamisessa käytetyssä vuoassa, josta se imee itseensä jouluiset aromit? Vai maustetaanko viski kuin glögi, eli lämmitetään hellalla ja lisätään neilikkaa yms. muuta vastaava. Näin pitkälle ei kuitenkaan taideta jouluviskin kanssa mennä, vaikka täytyy myöntää että kierolla tavalla mielenkiintoinen ajatus. Jos joku kokeilee, reseptit kehiin!

Mikä tekee viskistä jouluviskin. Keskusteluja seuraamalla aika monella se on sherryinen viski. Kaunis, punaiseen vivahtava viski toki käy ainakin värinsä puolesta loistavasti. Ja onhan sherryisten viskien makumaailmakin toisaalta sopiva joulun tunnelmaan.

Mutta entä savuisemmat viskit? Näitä ei tunnuta suosivan niin paljoa, vaikka esimerkiksi Skyen nektari lohen kanssa luo todella hienon makuyhdistelmän. Onko turve ja savu siis huonompi jouluinen maku, vaikka savusauna kuuluu (on kuulunut) monella osaksi Joulua?

Entäpä kevyemmät viskit? Niitä kukaan ei ole tunnustanut hommaavansa jouluviskiksi. Lauletaanhan "No onkos tullut kesä nyt talven keskelle", niin miksei kesäisiä tuoksuja tarjoava viski voisi toimia kuusen kanssa yhdessä tuomaan lämpöä tai täydentämään joulusaunan vastan/vihdan tuoksua?

Bourbonit? Tätä en ole kuullut suomalaisten harrastajien koskaan hommanneen jouluviskiksi. Mutta bourboneistahan voi löytää juuri jouluisia mausteita, joten mikäpä ettei sekin kävisi ihan siinä missä muutkin.

Mutta lopulta taitaa olla kuitenkin niin, että jouluviskille ei löydy sitä ainoaa ja oikeaa määritettä. Jouluviski on jokaisen omaan makuun sopiva talven lämmike ja lahja itselle. Muista myös, että joulu on antamisen juhlaa eli muista jakaaa tilkka lähimmäisesi kanssa.

Oli jouluviskisi sitten mikä tahansa, muista nauttia sitä mieluummin liian vähän kuin liikaa!

1 kommentti:

aaglo kirjoitti...

Jouluviskeistä sillitynnyrissä kypsytetty viski, jota SOTW maisteli tuossa kesällä, olisi varmaan ehdottomin ei... Ei edes jouluvitsiksi.