tiistai 29. joulukuuta 2009

Rapakon takaa

Talvisydämmellä Viskiesieppo on taas maistellut lämmittäviä viskejä jenkkien suunnalta. Tutustumisvuorossa bourboneista Rowan's Creek ja Parker's Heritage 27 Y (2nd edition) sekä ruisviskeistä Thomas H. Handy Sazerac (2008).

Rowan's Creek (batch 09-38;50.05%) kuuluu Kentucky Bourbon Distillersien pullotuksiin, kuten aiemmin maisteltu Noah's Mills. Rowanin tuoksu on valloittava sekoitus vaniljaa, manteleita, toffeeta, kermaa mutta maku ei valitettavasti yllä ihan tuoksun lupaamalle tasolle. Kokonaisuutena oikein miellyttävä bourbon ja aika helppo juotava.

Parker's Heritage 27 Y (2nd ed.;48%) on iältään vanhin bourbon, jota Viskisieppo on maistellut. Tämä jykevän oloinen pullo kuuluu Heaven Hill -tislaamon tuotteisiin. Ennakko-odotukset noin vanhan suhteen vaihtelivat pelonsekaisista pettymyksistä korkeaan veisuun. Lopulta sai huokaista helpotuksesta, sillä pullosta vapautui mitä hienoin bourbon. Tuoksu oli aluksi yllättävän alkoholimainen, jossain määrin jopa epämiellyttävä, mutta pian taustalta nousi esille toffeeta, poltettua puuta, nahkaa ja hitunen vaniljaa. Suussa se oli jopa silkkimäisen pehmeä ja jälkimaku todella pitkä ja lämmittävä, jossa leikitteli puuta ja marjoja ja mausteita. Aivan kaukana lopussa kävi hitusen häiritsevä homeinen kellari esillä, mutta kokonaisuutena aivan ykkösluokan bourbon (ehkä pakollakin tuli haettu huonojakin ominaisuuksia). Ehdottomasti Viskisieppo suosittelee, jos bourbonit vähänkään kiinnostavat!

Thomas H. Handy Sazerac Straight Rye Whisky (2008; 63.75%) kuuluu Buffalo Tracen Antique Collectioniin. Tuoksu oli aivan upea ja sitä voisi haistella ties miten pitkään. Tuoksussa joulupiparia, mentolin raikkautta, tupakan lehtiä (kuivatut), makeaa puolukkahilloa ja karvasmantelia. Alkoholi oli yllättävän vähän esillä, kun huomioi prosentit. Suussa ruisviski oli pippurisen ärhäkkä ja pirteä/kirpeä. Loppumaussa ruis iski lopulta läpi viljaisuutena. Makea maku piti mukanaan mausteisuutta (neilikkaa, inkivääriä) ja pippurisuutta. Hieno ruisviski Viskisiepon makuun.

Olipahan taas hieno maistelu ja muistutus siitä, miten uskomattoman monipuolinen viskien maailma voikaan olla.

Ei kommentteja: