lauantai 23. helmikuuta 2013

Vastaus on: Kanada

Jos et ole savolainen, et ehkä tiedä mitä on savolainen kierous. Vaikka olisit ollut tekemisissä savolaisen kanssa, et ehkä edes huomannut tulleesi kieroilun kohteeksi. Kokeilen avata tätä mystistä asiaa viskiharrastuksen kautta eli savolainen kierous viskiharrastuksessa.

Uisgessa oli kiva tavata tuttuja, ja mikäpä sen mukavampaa kuin se, että kanssaharrastaja, pyytämättä, lyö käteen kymmenen samplepulloa. Varoittamatta. Totta kai tämä ilahduttaa harrastajaa kuin harrastajaa. Ainakin tässä vaiheessa. Pussi narikkaan ja hauska ilta UISGEssa. Kotimatkalla sitten aloin tutkia käsin tuherrettujen merkintöjen sisältöä; Wiser's, Alberta Premium, Forty Creek.... Kanada. Tuo Kummelien vastaus kaikkeen, oli vastaus pussin sisältöön. Kerrankin siis oikein.

No, maisteluhan se oli edessä. Kerralla pullot eivät auenneet, vaan pieninä sarjoina. Lopulta nuottien parhaat tulisivat kohtaamaan lopputaistelussa keskipäivällä. Smoke olikin jo ansioituneesti käsitellyt niistä monta, melkein olisi tehnyt mieli kopioida tekstit sieltä.

Forty Creek - Confederation Oak Finish. Bottled 2010, bottle #3014. 40%

Tuoksussa vihanneksia ja alkoholi puskee läpi. Hitunen puuta ja sitruunan kuorta. Maku makea (ihan liian makea) ja juureksia taas. Kakkutaikinaa ja greippiä. Tyhjä. Onneksi vain sample.

Wiser's Legacy - Pot Still Rye. Bottled 2010. 45%

Missä rukiin vaikutus? Tyhjä, tylsä, sokerivettä.

Wiser's 18 yo. - Case No 208/3500. 40%

Tuoksu on alkoholia. Hitunen katkeruutta ja vaniljaa. maku yksinkertainen. Lyhyt. Alkoholia. Hitunen toffeeta alussa pelastaa, tai sitten ei. Hukkaan heitetty 18 vuotta.

Wiser's Small Batch - 43.4%

Tulipahan maistettua. Ja unohdettua. Tyhjä ja alkoholimainen.

Väliaika: Alkaako savolainen kierous viskiharrastuksessa hahmottua?

Alberta Premium 30 yo - 100% rye, bottled 2011, 8400 bts.40%

Tuoksu on hyvä. pehmeä, toffeeta, tummaa sokeria. Hitunen vaniljaa. Nyt päästään asiaan. Maku on, eh, sokeriliemi. Ruis puuttuu, tyhjä maku. Lyhyt. 30 vuotta ja tulos on tässä. Hohhoijaa.

Black Velvet 8 yo - Blendi, 40%

Perusviski, jota voi kaataa vaikka drinkkiin. Jos siihenkään.

Crown Royal Black - 45%

Tuoksussa parfyymiä, kirsikkaa, tummaa sokeria (ja se viinimäisyys puskee taas mieleen, samoin kuin viimeksi). Maku makeahko. Vahamainen. Nahkaa. Omenaa? Tämähän on juotavaa, toivon kipinä herää.

Canadian Club 6yo - Blended, 40%

Tuoksu ei toimi, maku ei toimi. Heippa.

Canadian Club 8yo - Sherry cask SC-020, 41.3%

Hitunen viiniä, alkoholi puskee tuoksussa läpi. Maku lyhyt, hitunen viiniä ja pippuria. Tuoksu ei toimi, maussa sentään jotain. Onneksi vain sample.

Canadian Club 20 yo - Bottle #145732, 40%

Tuoksussa puuta, mallasta, valkosuklaata, voita. Maku hitusen pippurinen ja voi/valkosulkaa täälläkin. Hedelmiä, marjoja (vadelma?). Tämähän on miellyttävää.

Lopulta edessä oli keskipäivän lopputaistelu, joka kutistui kaksintaisteluksi. Canadian Club 20yo tulisi kohtaamaan Crown Royal Blackin. Mieleen nousi kaksi punatakkista, keltaiset raidat housujen sivuissa marssivaa kanadalaista poliisia kadulla. Kumman lierihattu tippuu ensin ja hevonen pillastuu? Ei, ei toimi mielikuva, ei saa High Noon leffan tunnelmaa aikaan, sillä nyt ei ole paha vastaan hyvä vaan siedettävä viski vastaan toinen siedettävä viski. Lopulta Canadian Clubin 20 yo vie voiton. Se on hitusen monipuolisempi, tasapainoisempia ja ainakin Siepon suuhun sopivampi.

Kanada. Niin monta viskiä, niin monta turhaa maistiaista.

ps. Se savolainen kierous? Aukesiko? Saat 10 samplea käteen, mutta sisältö on, hmm, haastavaa. Maistelun vastuun tekeminen siirtyy samplen saajalle, antaja pääsee eroon. Kaikesta huolimatta, savolaiset juuren omaavana, arvostan elettä. Savolainen osaa arvostaa savolaisen kieroutta. Aina. JS, seuraava bourbon (tms.) Siepon piikkiin.

Ei kommentteja: