tiistai 25. lokakuuta 2016

10 x Kanada

Kanadansavolainen viskipeipponen päätti ilahduttaa Suomen lajitoveriaan kymmenellä sokkosamplella. Kun sitten puuhapussista ilmestyi kymmenen kanadalaista viskiä, meni pasmat jo ihan sekaisin. Mutta kun lupasin, niin näillä mennään.

Äkkiä luulisi, että kymmenen samplea huitaisee nopeasti kurkusta alas, mutta aikaa menikin yllättävän kauan. Kaikkia en maistanut yhdellä kerralla, vaan tein maistelut useammassa erässä. Toisella kierroksella maistoin ensin ensimmäisen "kierroksen" pohjalle jääneet, sen jälkeen keskikastin, ja lopulta ekan kierroksen parhaat. Sitten sekoitin vielä pakkaa hiukan ristiin. 

Tässä ovat nyt omat höpinäni viskeistä hiukan tiivistettyinä. Kaikki nuotit ovat kirjattu sokkona, ja maistelusetin antaja on nähnyt tekstit ennen viskien kertomista. Ja koska Siepon maine viskien suhteen on joka tapauksessa jo häilyvä, niin sokkona päätyyn asti. (T = tuoksu, M=maku loppumakuineen)

 1. (T) Ruis? Makeita hedelmiä. Parfyymimäinen. Puuta ja suklaan vivahteita. (M) Pehmeä alku. Makeahko. Mukava potku. Vähän vahamaisuutta. Sitten mentolia. Viiniä?

  Sellainen yleisviski. Ei mitään moitittavaa, mutta ei mitään, miksi jäisi mieleen. Tuoksu oli ihan kiva. Silti heti kärkikolmikon taakse!

  Viski: Crown Royal Northern Harvest Rye, 45%

   
 2. (T) Teollinen, ohenteen tuoksu. Sieniä? Kiwano ja kurkku tulee mieleen. Ei ei ei! Ruis? (M) Karvas. Ihan liian makeaa. Aggressiivista puuta, kellaria,...

  Ei ole mun viski. Ei todellakaan.

  Viski: Lot No. 40 Single Pot Still Rye, 43%

   
 3. (T) Mieto. Jyvämäinen, teollinen, lääkemäinen. (M) Katkera. Voimaista fiilistä. Alkoholimainen ja lopuksi toffeeta.

  Ei. Voittaa edellisen, mutta ei säväytä yhtään.

  Viski: Century Reserve 21 Years Old (100% Corn), 40%

   
 4. (T) Hitunen viinimäisyyttä? Lääkemäinen. Paahdettua sokeria, toffee. (M) Puuta, karkkia, ja taas puuta. Aika yksinkertainen, mutta ei epämiellyttävä.

  Ihan ok. Tuoksu oli paljon parempi kuin maku. Parhaimmasta päästä.

  Viski: Danfield's 21 Years Old, 40%

   
 5. (T) Paahtuneita vivahteita, hitusen teollinen ja alkoholi puskee läpi. (M) Kuiva, sitten makeaa toffeeta. Aika tymäkkä loppu.

  Tuoksu ei meinannut aueta, maku oli ihan ok. Lopun jämäkkä ote pelasti paljon.

  Viski: Ninety 20 Years Old (100% Corn), 45%

   
 6. (T) Tuoreita hedelmiä, kahvia, hitunen alkoholia ja "suon" fiilistä (ei pahalla). (M) Omar-karkkia, maltaita, kahvia. Liian makea.

  Tässä oli muuten hyvä viski, jonka minulla liiallinen makeus lopussa pilasi. Silti kiilasi itsensä nippa nappa kärkikolmikkoon. Ehkä.

  Viski: Tangle Ridge 10 Years Old, 40%

   
 7. (T) Hitusen sulkeutunut. Todella selkeä lime. Hedelmäisyyttä ja maltaita. (M) Makeahko, hitunen pippurisuutta. Ruohon raikkautta. Lime tulee myös täällä selkeästi esille. Puuta

  Hauska viski. Limen aromi tekee raikkaan fiiliksen ja erottaa monesta muusta. Kaikki ei ehkä pitäisi, mutta itselläni tämä nousi selkeästi tämän satsin kolmen parhaan joukkoon.

  Viski: Crown Royal XO (Cognac Cask Finish), 40%

   
 8. (T) Pölyinen tuoksu, hitunen paahtunutta sokeria, alkoholia ja jyvämäisyyttä. (M) Helppo alku. Minttua? Purukumia. Puuta ja olisiko ruista mukana?.

  Jotenkin mitäänsanomaton. Raikas, viaton mutta unohdettava.

  Viski: Crown Royal Monarch, 40%

   
 9. (T) Puuta. Viiniä? Pölyä? Sitten todella selkeä tilli! Tilliä tilliä tilliä. (M) Tilli jatkuu täällä. Puuta. Hitusen öljyinen tuntuma. Puuta puuta puuta.

  Tilli oli todella hauska. Liika puu latisti. Ei kuitenkaan epämiellyttävä. Ei kärkikolmikkoon, mutta ei pahnan pohjimmainenkaan.

  Viski: Gooderham & Worts Four Grain, 44,4%

   
 10. (T) Tuore puu, kedon kukkia. Jauhoja. Hedelmiä. Karkkia. Paahdettua toffeeta. Ja olisiko karvasmanteli? (M) Raikas mentoli. Puuta. Lakritsia? Joo Lakritsal-karkki!

  Hauska maku! Kärkikolmikkoon! Mielenkiintoisin.

  Viski: Forty Creek Three Grain Harmony (1 of 6000 bottles), 43%
  ---------------------------
  Olipa hauska maistelu. Mitään "tajunnanräjäyttäjää" ei joukossa ollut, mutta ei tämän setin takia kannata kanadalaisia viskejä hyljeksiäkään. Paljon mielenkiintoisia makuja, ja annettavaa myös paatuneille skottien juojille. Ei kaikkien tarvitse olla samasta puusta veistettyjä.
  --------------------------- 
  Kommentit sen jälkeen, kun sain tietää viskit:

  No meni sentään pari ruista arvauksella oikein.

  Viski nro 2 ( Lot No. 40 Single Pot Still Rye, 43%) on valittu vuoden 2015 parhaaksi kanadalaiseksi viskiksi. Eipä silti ole minun makuuni. Maistoin vielä pienen tilkan sen jälkeen kun sain tietää maistetut viskit, ja ei toimi edelleenkään.

  Iso kiitos taas Kanadan suuntaan!

  ps. Kaikki samplet oli Canadian Clubin 50 ml pulloissa. Mietin vaan, kuka ne oli tyhjentänyt ensin nautinnolla...?

  Perhepotretti (kuva: kanadalainen viskipeippo)
  Lähtötilanne
  Ei kommentteja: