lauantai 3. tammikuuta 2009

Juustoja - Maistissa #1

Viskisiepon toiveissa on ollut joskus järjestää viski&juusto ilta Suomessakin. Valitettavasti omat resurssit eivät riitä etsimään sopivia pareja täällä Suomessa (viskikaappi ei tarpeeksi iso ja juustojakin olisi aika paljon ostettavana), joten kerronpa maistissa #1 Whisky Guildin kattauksen vuodelta 2007. Osa juustoista on valitettavasti uusiseelantilaisia, mutta ehkä Euroopasta löytyisi sopiva vastine.
 1. Knappoque Castle 1994 ja Le Roy Fromage de Chervre. Eipä maistunut Viskisiepon suussa mitenkään erikoiselta yhdistelmältä. Ei paha, mutta olkoon.
 2. Benriach 12 ja Hawes Wensleydale. Aika mielenkiintoinen yhdistelmä. Maistamisen arvoinen uudelleen.
 3. Old Pulteney 12 ja Springhill Sheep Camembert. Todella yllättävä yhdistelmä. Aluksi ei mitään erikoista, mutta lopussa viskin maku häviää suusta kokonaan.
 4. Highland park 12 ja Fontina d'Aosta. Ei toimi, ei sitten millään Viskisiepon suussa.
 5. Mortlach 15 Y ja Karikaas Vintage Gouda. Aivan käsittämätön yhdistelmä. Hetken ajan suussa häivähtää erittäin selkeä punssin maku, mutta kaikessa hyvässä. Suussa sulava kokonaisuus.
 6. Lagavulin 16 ja Roquefort. Hmm. Toisaalta toimii hyvin mutta toisaalta ei. Tässä juuri kyseessä vastakohtien taistelu. Joskus toimii, joskus ei. Viskisieppo kallistuu ehkä paremman puolelle, mutta varauksin.
Tuossa oli siis kattaus 2007. Varsinkin viimeinen kohta oli illan jakavin kokonaisuus. Osa tykkäsi, osa ei. Osatekijä tietysti oli se, että kyseistä juustoa oli vasta juuri saanut alkaa tuoda maahan. Liittyi maidon pastöroimattomuuteen ja koska kyseessä "tuore maito" maistajia myös varoitettiin asiaankuuluvin varoituksin.

Olin yhteydessä Michaeliin asian tiimoilta ja kyselin ohjeita oikeiden parien löytämiseksi. Tässäpä ohjeet, olkaa hyvä. Seuraavaksi sitten sinne jääkaapille ja juustot kehiin.
 • Pehmeät sinihomejuustot menevät parhaiten tuhtien Islay-viskien kanssa, kuten Ardbeg.
 • Isot cheddarit toimivat parhaiten kunnon sherryjen kanssa, kuten Glenfarclas 105.
 • Pehmeä vuohenjuusto toimii hedelmäisten viskien kanssa, kuten Balblairin.
 • Kova, mureneva vuohenjuusto toimii mm. Bunnahabhain 18 Y:n kanssa
 • Gruyere ja Glenfarclas 15 Y on kuulemma loistava yhdistelmä.
Pehmeiden juuston kanssa tahtoo kuulemma olla hankalampaa löytää paria, mutta kovien kanssa helpompaa.

Ei kommentteja: