Valamo (lähde:Wikipedia) |
Valamon Luostari
Julkaisuvapaa 1.7.2014 klo 14:00
Valamon luostari aloittaa luostariviskin valmistamisen
Valamon luostari aloittaa syksyllä 2014 luostariviskin valmistamisen. Luostariviski valmistetaan mallastetusta ohrasta, vedestä ja hiivasta; kypsytetään vähintään kolme vuotta tammitynnyrissä sekä sen tulee olla valmistettu toimivan luostarin alueella. Nämä kriteerit täyttävälle tuotteelle tullaan hakemaan tuotesuoja.
Valamon viskitislaamoinvestointi on kooltaan noin 1 000 000 euroa, jakautuen tuotantovälineisiin sekä valmistus- ja kypsytyskapasiteettiin. Viskitislaamon vuosikapasiteetti on 120 000 litraa puhdasta alkoholia, ja tuotanto käynnistetään syksyllä 2014 heti tislauspannujen ja tuotantotilojen valmistuttua. Pannun valmistaminen kestää noin kuusi kuukautta, minkä jälkeen se asennetaan Valamon luostarin tuotantotiloihin.
Viskiliiketoiminta tuo merkittävän lisän sekä Valamon Luostarin kävijäkuntaan että liiketoiminnasta saataviin tuottoihin. Tislaamotoiminta tulee työllistämään suoraan kaksi vakituista ympärivuotista työntekijää sekä kausiluontoisia tynnyrinpyörittäjiä.
Ensimmäisiä pullotteita Alkon valikoimiin voidaan odottaa vuoden 2018 kevätpuolella. Rajoitettu tynnyrien ennakkovaraaminen on mahdollista tästä päivästä alkaen. Luostariviskin valmistaa Valamon Luostarin Tislaamo. Viskiliiketoiminnan yrittäjinä ovat Valamon luostari, Timo Kettunen, Arto Liimatta, Harri Turunen sekä uusina yrittäjinä joensuulaiset Arttu ja Samuli Taponen.
Valamon luostari ja Hermannin Viinitila Oy ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1997 lähtien viinien ja liköörien valmistamisessa. Mietojen ja väkevien viinien tuotannolla on ollut merkittävä osa luostarilaitosten toiminnassa kautta historian (ks. Liite 1). Valamon kirkkoviiniä valmistetaan seurakuntien käyttöön.
Valamon luostari ja Hermannin Viinitila Oy ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1997 lähtien viinien ja liköörien valmistamisessa. Mietojen ja väkevien viinien tuotannolla on ollut merkittävä osa luostarilaitosten toiminnassa kautta historian (ks. Liite 1). Valamon kirkkoviiniä valmistetaan seurakuntien käyttöön.
Viinien ohella luostarit ympäri Eurooppaa valmistavat väkeviä alkoholijuomia osana luostarin päivittäistä toimintaa. Tisleitä valmistetaan kullakin alueella luontaisesti esiintyvistä raaka-aineista, muun muassa hedelmistä. Suomessa luontainen vastine Euroopassa yleisesti valmistettavaan hedelmätisleeseen on viljasta, tässä tapauksessa mallastetusta ohrasta, valmistettava viski. Tiedetään, että noin 1000-luvulla munkit toivat tislauksen taidon Arabiasta Eurooppaan ja irlantilaiset munkit aloittivat ensimmäisinä nykyaikaisen viskin valmistamisen. Irlannissa, Skotlannissa ja koko Brittein saarilla luostareilla oli monopoli viskin valmistamiseen aina 1500-luvulle saakka. Voidaankin sanoa viskin valmistamisen olevan aitoa luostariperinnettä.
Hermannin viinitila on jo neljän vuoden ajan tehnyt tuotekehitystä laadukkaan mallasviskinvalmistamiseksi ja tuloksena on onnistuttu saamaan aikaan erittäin laadukasta raakatislettä. ”Viinihermannien” kiinnostus viskiin heräsi itäsuomalaisten viskiveljesten tutustuttaessa herrat mallasviskeihin keväällä 2010. Tästä alkoi työ kohti Hermannin viinitilan ja Valamon luostarin yhteistä, nyt käynnistettävää luostariviskitislaamoa. !
Asian tiimoilta pidetään kaikille avoin tiedotustilaisuus Valamon luostarissa tiistaina 1.7. klo 14.00. Tervetuloa!
Lisätietoja antavat:
Luostarin toiminta, Arkkimandriitta Sergei, sergei@valamo.fi, 040 566 6642
Tuotanto ja tuotekehitys, Timo Kettunen, timo.kettunen@hermanninviinitila.fi, 0400 171 902
Luostariviski ja tynnyripolitiikka, Arttu Taponen, arttu.taponen@me.com, 0500 285 903
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti